- prima parte a articolului o gasiti aici -

Era prima oara cand vedeam si puneam mana pe o statie Mesa Boogie si am aflat de ce era asa de speciala si, din toata lumea asta, fix de ea aveam nevoie pentru inregistrari. Pe romaneste, distors x 3! Am cablat chitara lui Jojo si am inceput sa probam animalul, sa vedem si noi cum suna. Crema divinum! Era mai mult decat speraseram vreodata sa auzim in viata asta.

Eram in extaz, cu zambete pline de dinti, numai neamtul tacea si dadea dezabrobator din cap pe scaunul lui rotativ.
-          Nu e bine!
-          Ce-are asta ma, e nebun?
-          Nu suna. Chitara asta nu suna.
-          Cum nu suna? Suna foarte bine. I-auzi! Miii...
-          Nein! Trebuie o alta chitara. Iar centru de inchirieri, alti bani...riscam sa ramanem blocati in Essen, fara bani de benzina de intoarcere.

Probabil ingrijorat de fata profund afectata economic pe care o aveam de cand am plecat sa luam statia, s-a oferit sa ne aduca el o chitara “care suna”. Chitara lui, facuta de un lutier celebru de care, bineinteles, nu auziseram. Ne-a adus-o, am acordat-o, am bagat-o in statie si s-a facut lumina. Jojo nu s-a mai atins de chitara lui iar la intoarcerea in tara cred ca a si vandut-o, impreuna cu procesorul. Buun. Incepem sa tragem chitarile la prima piesa. Melodiile erau repetate la sange, a tras prima melodie cap coada. “Next” a spus Jojo, cu un zambet tulceano-triumfator.
I s-a raspuns cu un zambet german ca linia de chitara pe care a inregistrat-o trebuie dublata iar apoi, cele doua, panoramate stanga/dreapta. Waas? Staai putin. In primul rand, ce e aia panoramare si adica vrei sa cantam de mai multe ori acelasi lucru si sa suprapunem? Ja! Pai o sa ne ia 5 zile sa facem numai asta! Pana la urma am cedat. Te pui cu neamtu?

Intram in panica de timp, dar merita sa incercam. Pierduti in dublaje, am ajuns sa inregistram cate patru chitari pe fiecare parte, 8 in total per piesa, pe partile mai dure. Si la naiba, albumul era plin de ele. Dar suna incredibil iar Jojo era in extaz. Nu s-ar mai fi oprit din inregistrat. De atunci porecla lui a ramas Jojo 8 chitari.

To be continued