'It's like a dream', a spus Eddie Vedder in loc de 'buna seara' cand si-a facut aparitia sambata seara, pe scena Lowland a festivalului Heartland. Si, credeti-ma, a fost mult mai bine decat intr-un vis. Pentru ca la final, iti dai seama ca n-a fost fantezie, si ca ai fost acolo si totul a fost real. A venit impreuna cu chitarile si camasa lui in carouri cu maneca scurta, si-a invitat doi prieteni sa i se alature la cateva melodii, ne-a povestit cat de fascinat este de locul in care se afla si le-a transmis organizatorilor ca asteapta sa-l mai invite. Deoarece isi doreste foarte tare sa revina la castelul Egeskov. Si s-a felicitat de cateva ori pentru ca a raspuns emailului in care era invitat la festivalul Heartland.

Ne-a spus in timpul concertului cat de in siguranta se simte si cat de magic i se pare site-ul festivalului. Si ca ne iubeste la fel de mult cat il iubim noi, cei care nu l-am lasat sa plece de pe scena timp de doua ore jumatate. Stiti, de obicei, la festivaluri nu prea se iese la bis, ca-s alti artisti care asteapta sa urce pe scena. Dupa primele melodii, orice fan Vedder si-a dat seama ce chef de cantare are si ca n-o sa plece acasa curand. Si da, a iesit la bis de doua ori.Ne-a cantat 29 de melodii din scaunul lui de popice care imita tronul din Game of Thrones, a rupt corzile chitarilor, a cantat la orga si la muzicuta, l-a invitat pe scena pe Glen Hansard cu care a incheiat concertul de la castelul Egeskov, in timp ce domnul cu palarie de langa mine repeta de cateva minute bune "it's kind of magical".

Sunt indragostita de muzica lui Vedder din anii 90. Eram in scoala generala, imediat dupa revolutie, si parintii mei tocmai cumparasera un televizor color Goldstar si facusera abonament la televiziunea prin cablu. Numai pentru ca la scoala colegii mei vorbeau de MTV si trebuia sa avem si noi. Am inca in cap primele imagini cu Unplugged-ul din 1992, sunt atatea amintiri care au pe fundal Pearl Jam si vocea inconfundabila a lui Vedder. Si atatea prietenii care asa au inceput. Si nopti lungi in barul Que Pasa din Bucuresti cu Pearl Jam in playlist.

Prima data l-am vazut live pe Eddie Vedder in Hyde Park, acum cativa ani la un festival de vara londonez. N-a cantat foarte mult, a avut cateva melodii in duet cu Ben Harper, mi-l aduc aminte cu sticla de vin rosu pe scena, putin iritat deoarece organizatorii nu l-au lasat sa cante mai mult. A doua zi urma sa aflam ca luase un private jet pe o insula exotica si se insurase.Concetul de seara trecuta este alta poveste, unul din acele experiente pe care nu prea poti sa le transpui in cuvinte, dar despre care cu siguranta vei povesti nepotilor. Poate si pentru faptul ca face parte din turneul solo a lui Vedder, poate si pentru ca este in doliu dupa moartea prietenului Chris Cornell, si poate ca da, intr-adevar castelul Egeskov din sudul Danemarcei si imprejurimile lui sunt magice. Pe data viitoare, domnule Vedder! A fost o placere!

Setlist:
Sometimes, Pearl Jam song
Trouble, Cat Stevens cover
Picture in a Frame, Tom Waits cover
Throw Your Arms Around Me, Hunters&Collectors cover
Wishlist, Pearl Jam song
You've Got to Hide Your Love Away, The Beatles cover
I Am Mine, Pearl Jam song
Light Years, Pearl Jam song
Can't Keep Pearl Jam song
Soon Forget Pearl Jam song
Tonight you belong to me Irving Kaufman cover
Far Behind
No ceiling
Guaranteed
Long nights
Rise
Unthought Known Pearl Jam song
Masters of War Bob Dylan song
Immortality Pearl Jam song
It Happened Today R.E.M. Cover
Porch Pearl Jam song
I'm so tired Fugazi cover
Lukin Pearl Jam song
Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town Pearl Jam song
Sleepless Nights The Everly Brothers cover
Song of Good Hope Glen Hansard cover
Society Jerry Hannan cover
Rockin' in the Free World Neil Young cover
Hard Sun Indio cover
Better Man

Foto: Per Lange
Text: Magda Barascu