Cum zilele trecute s-a desfasurat la Hard Rock Café din Bucuresti Gala de Premiilor de Jazz 2016, organizata de Fundatia Muzza, m-am tot gandit la cine a mai luat premii si cine a debutat acolo, de-a lungul timpului.

Si mi-am adus aminte de trupa timisoreana JazzyBIT, a fost cea care in 2014, pentru prestatiile din anul anterior, a intrat in posesia diplomei pentru debut. Ei tocmai lansasera in 2014 primul album fara o casa de discuri.

Anul acesta, fix la doi ani de la primul album si patru ani de la debut, au editat noul album “Horizon” intr-un cadru mai organizat, adica la casa de discuri EM Records a vocalistei de jazz Elena Mandru.Din discutiile cu ei am aflat ca albumul a fost imaginat undeva intre vara lui 2014 si septembrie 2015, luna in care a fost inregistrat, mixat si masterizat de Bence Brucker in doar cinci zile, la cunoscutul studio SuperSize Recording din Budapesta.

JazzyBIT este un trio cu baza in Timisoara, format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), care ne aduc un album unde gasim o combinatie, spun eu dinamica, de jazz și rock, “asezonata” cu blues, latin și funk. O calatorie interesanta printre stiluri cu un nume de album ce a fost gasit intr-un moment de relaxare, la piscina, dupa o cautare de aproape un an.De remarcat este si coperta albumului care a fost realizata de Ovidiu Hrin, cel care s-a ocupat si de partea grafica a albumului. Rezultatul e un booklet cu 16 pagini cu un design pentru fiecare piesa ce pare mai degraba al unei trupe de progresiv, ceea ce nu este un minus. Lipsa informatiilor este clar un element care nu este in mod intamplator folosit, insa nu stiu daca este si util.CD-ul abunda de solurile de claviaturi (nord si hammond), insa fara sa deranjeze. Intrumentele se inteleg foarte bine si se completeaza pe toate compozitiile, iar daca as fi in pozitia sa imi aleg piesa favorita, as spune ca este “Equilibrum”. Este un material cu sound fresh si o abordare contemporana a jazzului fara sa uite de radacinile acestuia. Si sa nu uit, toate compozitiile sunt originale si sunt ale trupei.

Text: Andi Enache
Foto&Artwork: JazzyBIT.ro, Ovidiu Hrin