Uneori avem impresia ca stim exact cum e in New York, L.A, Seattle si alte orase din America doar pentru ca am trait cu personajele din seriale si filme. Am mancat cu ele, am ras cu ele, am dansat cu ele astfel incat ne-am modificat realitatea la una in care, cu mintea si imaginatia, chiar am fost in USA. In acest stil am ajuns sa mancam si bagels in aglomeratia New York-ului. Dar cum de la fictiune la realitate nu e decat un pas, daca nu am mers noi pe bune la New York, a venit New York-ul la noi sub forma unei rulote colorate unde gasim bagels exact ca-n the big apple.

Pentru acest lucru trebuie sa le multumim lui Ionut si lui Alex, parintii Sunday Bagels, care au facut o calatorie initiatica pana in New York, misiune din care s-au intors cu acele chifle pe care le tot vedeam rasfatate de o crema de branza si alte ingrediente prin filmele americane.  Ionut si Alex au umblat orasul in lung si-n lat, au testat zilnic bagels de la diverse localuri, au facut si cursuri speciale pentru pregatirea acestora si apoi s-au intors in Romania. Au gasit o rulota, au vopsit-o, au accesorizat-o si apoi au instalat-o in Pipera. De aici vand bagels cu zambet si poveste, promitand clientilor o portie de week-end la fiecare comanda.



Despre bagel:

Un bagel e un produs de brutarie rotund, cu un spatiu gol in centru. Rolul spatiului e sa creasca suprafata crocanta din exterior. Caracteristica esentiala a unui bagel este textura – exteriorul e rumenit si crocant, in timp ce interiorul e pufos, dar dens. Bagel-ul a fost inventat in Polonia – prima mentiune a cuvantului “bajgiel” apare intr-un document al Cracoviei din anul 1610. In secolul XVII devine o componenta a alimentatiei polonezilor, iar incepand cu mijlocul secolului XIX, incepe sa fie vandut in Londra. La inceputul anilor 1900, evreii polonezi aduc bagel-ul in New York, iar in a doua jumatate a secolului XX, popularitatea lui creste in toata America de Nord.

Despre bagel au aparut usor si cateva legende cum ar fi ca primul bagel scos din cuptor a fost opera unui brutar vienez care a vrut sa-si manifeste recunostinta fata de Ioan al III-lea Sobieski, rege pasionat de calarit, lucru care a influentat mult destinul acestui preparat. Brutarul a imitat forma scaritei de la sa, iar astfel a luat nastere ceea ce germanii au denumit "beugel"



Despre Sunday Bagels

Ionut si Alex s-au gandit sa aduca romanilor bagel-ul original asa cum a fost el gandit de evrei si promovat de americani, sau chiar apropriat am putea spune. Pe pagina lor de Facebook au diverse povestioare despre excursia care a alimentat intregul proiect Sunday Bagels. Prima oprire a baietilor a fost la The Bagel Factory, proprietatea simpaticei doamne Agnes. Aici au mancat bageli traditionali, facuti in casa, speciali prin faptul ca includeau branza de capra, preparate la care baietii inca se mai gandesc.

Si-au continuat calatoria trecand din Manhattan in Brooklyn, via Brooklyn Bridge. Despre acest episod, baietii povestesc: "daca Manhattan-ul era dominat de o abordare mai comerciala asupra bagel-ului, in Brooklyn lucrurile stateau diferit. Cartierul newyorkez e cunoscut si ca <The Bagel Capital>, iar spre bucuria noastra, aveam sa descoperim aici o multime de locuri cu bageli traditionali". Au vizitat locuri care le aminteau de Seinfeld, au mancat la Kat'z, faimosul restaurant care a aparut si in scena gurmando-sexi din When Harry met Sally, au invatat tactici de preparare a bagel-ului chiar intr-un cartier evreiesc din New York pentru o experienta cat mai veridica, la Kosher Culinary Arts. Si apoi s-au intors in Romania unde, de aproximativ o luna, vand bageli ca la carte din rulota colorata.



Noi am gustat din produsele Sunday Bagels si le recomandam. Neaparat cu ritual: dimineata la cafea, la pranz in timp ce apucati sa cititi cateva pagini dintr-o carte sau cand surfati Instagramul. Si pentru ca de ceva vreme cautam un loc cu bageli buni in orasul asta, i-am rugat pe Ionut si pe Alex sa inventeze un bagel special cu numele Mixtopia. Astfel, au facut un sos cu portocale, cu chili Trinidad Scorpion Moruga (a.k.a. Scorpionu') - o varietate care a detinut pana de curand recordul de cel mai picant chili din lume, de la Chili Works, condiment de care sunt tare mandri - ceapa verde, mac si ulei de masline pe care l-au turnat peste somonul asezat pe o crema de branza speciala. Nu l-au bagat inca in meniu, dar daca insistati, poate ajunge bagel Mixtopia direct pe lista din rulota bleu.

Si daca va intrebati cine le-a facut logo-ul cine a gandit intregul proiect ca si vizual si identitate, cine a facut design-ul rulotei si a meniului, aflati ca au fost cei de la rizidesign.ro, 2 minti tinere si super creative. Acum gata cu povestile, va lasam sa vedeti pozele, dar, cel important, va recomandam sa gustati bagels ca la mama lor. Asteptam impresiile voastre dupa.



Poze realizate de Uncle Jeb Studio