Georgiana Manaila are muzica populara in sange. Pe acest fundal sonor si-a petrecut copilaria, cu ritmurile vechi ale muzicii folclorice a crescut si s-a format. Astfel, era firesc ca artista sa continue aceasta misiune muzicala. A ajuns in atentia unui altfel de public prin frumoasa colaborare cu Subcarpati, care, din pacate, s-a incheiat din motive pe care Georgiana ni le explica mai jos. Dar artista nu se opreste aici: isi continua cariera solo, dar si o colaborare noua cu trupa Misteria Carpatica, formatie care canta din 2009 si cu un istoric cel putin interesant.Dar va lasam sa descoperiti mai multe despre frumoasa muzica populara readusa la scena larga din interviul nostru cu Georgiana Manaila:

Mixtopia: Asa cum probabil banuiesti, prima intrebare e normal sa fie legata de colaborarea ta cu Subcarpati. De ce s-a incheiat si cum ai ajuns parte din Misteria Carpatica?


Georgiana Manaila: Pentru ca tot ati deschis un subiect sensibil, cu acest raspuns vreau sa contrazic ceea ce Subcarpati au afirmat recent, intr-un interviu, despre sfarsitul colaborarii noastre, si anume ca facultatea imi ocupa tot timpul si nu am cand sa mai cant. Nu acesta este motivul si nu va fi niciodata un motiv sa las muzica pe planul doi. Desi trebuie sa recunosc faptul ca alaturi de Subcarpati am trait o experienta foarte frumoasa, intr-o echipa trebuie sa existe compatibilitati pe mai multe planuri, ori intre noi acestea nu existau. Eram mult prea diferiti ca personalitate, viziune, anturaj, ca sa nu mai mentonez faptul ca la un concert Subcarpati a fost, de fapt, si prima data in viata cand am pus piciorul intr-un club. Cine a fost la un concert de genul acesta stie bine atmosfera, ori esti genul caruia ii place la nebunie, ori caruia ii displace profund. Imi placea muzica, iubeam publicul, dar atmosfera nu era pentru mine. Cred ca orice artist se intreaba inainte: oare eu as merge la concertul meu? Iar cand raspunsul nu este afirmativ, ce rost mai are sa continui... Cat despre Misteria Carpatica, mi-a placut mult ideea de a fi pe scena alaturi de oameni care stiu si canta muzica in adevaratul sens al cuvantului, cu instrumente, cu linie melodica. Ei mi-au propus o colaborare in urma unor probleme cu fosta solista si asa a inceput totul. Nu pot sa spun ca fac parte din Misteria Carpatica, eu mai am evenimente la care particip fara trupa, practic pe partea mea de cariera solo, dar si invers. De aceea am preferat sa o numim colaborare.Mixtopia: De cand exista la tine pasiunea pentru muzica folclorica, care a fost primul contact cu acest gen?


Georgiana Manaila: Nu as numi-o pasiune si nici nu exista un prim contact pentru ca o stiu dintotdeauna. Muzica folclorica este ceva cu care am crescut, care se asculta la noi in casa permanent si asta am invatat sa cant prima data. Nici nu mi-a trecut prin cap ca as putea canta altceva pana ce nu am intrat in clasa 1 la “Dinu Lipatti” si am inceput pianul, desi mai existau trupe de muzica moderna pe la tv. Cel mai “exotic” gen de muzica pe care il ascultau ai mei erau... romantele.

Mixtopia: Multi tineri artisti se orienteaza catre genuri moderne ale muzicii, cum se face ca tu ai ramas fidela folclorului?


Georgiana Manaila: Incerc sa cant muzica populara, dar nu am pretentia de folclor. Folclorul e ceva....ce nu mai face nimeni azi. Eu incerc sa fac ceva care seamana, ceva care sa aduca aminte de adevaratul folclor, incerc sa imbrac constume cusute de maini care azi nu mai sunt si care au in spate istorie larga de lacrimi si zambete ale cine-stie-cui sau sa cant piese care aduc aminte de ceea ce era odata. Si asta pentru ca merita. M-am nascut romanca, de ce sa nu promovez ce e al meu?Mixtopia: Cum vezi tu Romania din pozitia de ambasadoare a folclorului? Ai surse care sa te inspire in interpretari, anumite carti, artisti, mituri din folclor?


Georgiana Manaila: Surse sunt, slava Domnului. Culegeri, inregistrari vechi, timp sa ai sa le consulti pe toate. In general din culegeri iau versurile, iar melodia o adaptez la urechea omului de azi, ureche formata in sistemul tonal si care mai greu ar accepta muzica modala cantata la frunza sau compusa de vreun bade pe varful muntelui fara niciun fel de reguli tonale. Oricum publicul de astazi este diferit, nu-i mai poti canta ce le cantau lautarii acum 50 de ani. Nu mai inteleg. Si e normal. De asta pe langa tambal sau cobza e bine sa incercam sa primenim folclorul vechi si sa-l imbracam in haine noi, pentru ca tanarul de azi care scrie sms-uri in loc de scrisori si care manuie volanul in loc de bici, sa se poata regasi in ea. Doar asa mai poate ramane folclorul in picioare mult timp de aici inainte.sursa imagine: Bucuresti Optimist


Mixtopia: Din cate am observat, Misteria Carpatica abordeaza muzica folclorica in maniera in care aceasta e cunoscuta de publicul larg. Tu simti cumva lipsa beat-urilor si a felului in care Subcarpati reinventase acest stil?

Georgiana Manaila: Acest mix de folclor cu muzica moderna exista de mult, eu am auzit prima data de el in clasa a-11-a de la colegul meu, Horatiu (Aneb) care se pregatea pentru admitere la facultate in Anglia si care compunea genul acesta de muzica. Sigur, initiatorul se considera cel care l-a inventat si promovat, iar asta au facut cei de la Subcarpati, mai ales ca au reusit sa capteze publicul prin mixul de folclor si hip-hop. Am momente in care mi-e dor de muzica lor, bineinteles, mai ales ca in general am tendinta de a ma atasa de tot ceea ce fac, dar cine traieste in trecut nu mai are timp pentru viitor.

Mixtopia: Si Misteria Carpatica aduce un element de noutate muzicii romanesti. Stiu ca membrii trupei sunt din Valea Timocului, Serbia, unde e o zona autentic romaneasca. Ce ne poti spune despre noii tai colegi si radacinile acestui proiect?


Georgiana Manaila: Noii mei colegi sunt muzicieni adevarati, oameni care iubesc ceea ce fac si care duc lipsa de, asa cum o numesc ei, “’tara mama”. Sunt romani carora li s-a refuzat dreptul de a se boteza cu nume romanesti, de a invata limba natala si de a se numi romani. Insa sunt oameni minunati de la care am invatat o lectie de viata si cu care pot colabora pentru ca ne intelegem si ne sfatuim intre noi, iar cand lucrezi cu prieteni, nici nu simti cum trece timpul. Din pacate, eu nu stiam nimic despre romanii din Timoc, despre tendinta sarbilor de asimilare si nu credeam ca mai exista locuri unde sa nu poti fi liber sa spui ca esti roman. Doar o parte din colegii mei vorbesc romaneste si asta pentru ca si-au dorit si au invatat singuri limba romana. Ma bucura tare mult cand aud ca imi spun “sora” in loc de “sis” si sper sa avem o colaborare frumoasa mult timp de aici inainte.Mixtopia: Te-ai gandit vreodata sa urmezi o cariera solo?


Georgiana Manaila: Asa am inceput, bineinteles ca voi continua sa cant si singura, mai ales muzica populara. Si nu numai..

Mixtopia: Cand nu canti, ce muzica asculti?


Georgiana Manaila: De toate. Mai putin genul acela de hard-rock care nu ma pasioneaza deloc. 

Mixtopia: Mai ai timp si pentru facultate acum ca esti parte dintr-un nou proiect? Cum reusesti sa te ocupi de ambele pasiuni?

Georgiana Manaila: Intr-o saptamana intru in vacanta. Abia astept momentul acela. Si daca este cu bine, am o vara intreaga sa tot pun la punct noul proiect.

Mixtopia: Stiu ca week-end-ul acesta
canti la Fan Zone. Dupa unde te mai putem vedea in noua formula?

Georgiana Manaila: Acum punem la punct datele pentru urmatoarele concerte atat in Romania (la festivaluri de folk si muzica alternativa din Cluj si Calafat) cat si in Serbia si Finlanda. Voi posta din timp pe pagina mea oficiala de Facebook datele exacte ale concertelor.Mixtopia: Care e marele plan al Misteria Carpatica?


Georgiana Manaila: Misteria Carpatica isi propune sa dea viata unor melodii din folclorul timocean care au fost uitate si sa le readuca “acasa” pentru ca romanii sa le cunoasca, doar sunt ale lor. M-au ales pe mine ca voce si am sa incerc sa fiu demna de aceasta misiune.