Swimathon Bucuresti este o noua ocazie de a face bine in tara asta, o noua sansa de a cunoaste o comunitate frumoasa si implicata in proiecte care vindeca societatea. Organizatiile sau grupurile de initiativa inscriu cauze din comunitatea locala, companiile si inotatorii aleg pentru ce se implica, iar sustinatorii doneaza pentru fiecare lungime de bazin inotata de favoritii lor. Anul trecut, la Swimathon Bucuresti s-au strans aproape 94.000 de lei, pentru 20 de proiecte din comunitate. Anul acesta Swimathon numara 30 de proiecte comunitare, peste 180 de inotatori in 40 de echipe, in 4 ore din inot, si si-a propus sa stranga peste 120.000 lei. Cu doar 8 zile inainte de competitie, suma atrasa din donatiile pe platforma swimathonbucuresti.ro este de aproape 65.000. Pentru editia din acest an puteti vedea toate echipele si cauzele in cautare de fonduri aici. Si dupa ce alegeti ce echipa si ce cauza frumoasa vreti sa sustineti, puteti sa faceti si o donatie.  Organizatorul Swimathon, Fundatia Comunitara Bucuresti, colecteaza fonduri de la afaceri locale si persoane particulare, pentru a finanta proiecte care stimuleaza initiativa si aduc oamenii impreuna in comunitati. Fundatia Comunitara Bucuresti s-a infiintat in 2011 si este parte dintr-o miscare nationala, alaturi de alte 11 fundatii comunitare din tara. Pentru o si mai mare vizibilitate a proiectului, la Swimathon s-au inscris si cateva persoane publice. Pe ele le-am intrebat si noi de ce anume inoata la Swimathon si ce urmaresc sa obtina dupa ce fac valuri. Mai jos gasiti marturiile catorva dintre persoanele publice care inoata la Swimathon Bucuresti:

Cauza:
Mai Mult Verde 

Dragos Bucurenci
- consultant de comunicare si fondator al Asociatiei MaiMultVerde:

De ce inoata Dragos Bucurenci la Swimathon
: “in ciuda defrisarilor iresponsabile care le-au decimat in ultimii 25 de ani, padurile Romaniei nu sunt o cauza pierduta. Fiecare puiet plantat conteaza. Daca eu am putut invata sa inot la 29 de ani, cred ca nici pentru societatea romaneasca nu e inca tarziu sa invete ca poti iubi natura si fara sa-ti bati joc de ea.” 

Laura Belecciu
- prezentatoare TV:

De ce inoata Laura Belecciu la Swimathon: "Atunci cand mi-e greu, imbratisez un copac. Vrei sa ai si tu copacul tau? Natura e cea care ne-a oferit intotdeauna ce are mai bun. Acum e momentul sa-i fim si noi alaturi! Are nevoie de mine, de tine, de noi. Hai sa luptam impreuna, cu dragoste, cu respect, cu responsabilitate, pentru un viitor plin de copaci si imbratisari!" 


Raluca Lazarut
, prezentator TV:

De ce inoata Raluca Lazarut la Swimathon: “E foarte usor sa spui ca ajutorul tau nu e indeajuns pentru o Romanie mai verde, sa crezi ca implicarea ta nu se simte, ca n-are rost sa ajuti, doar esti unul singur. Nu esti singur, suntem multi, doar ca acum avem nevoie sa ne adunam, te chemam sa ni te alaturi din respect, din dragoste, din recunostinta si dintr-o responsabilitate instinctiva pentru natura. Nu ne-a daruit doar aer curat, ci si promisiunea unui viitor frumos, iar noi i-am taiat aripile. Nu ne-am oprit din taiat copaci pana n-am realizat cat de saraci am devenit, ce gol a ramas in pamant si... in suflet. Haideti sa reimpadurim, avem motivul, avem contextul, avem ajutorul si avem forta, mai avem nevoie doar de tine! Padurea isi asteapta semenii tineri langa ei… mi-a soptit mie un copac batran, ce a ramas falnic si patriot…“

Cauza:
Invingem Autismul 

Irina Marinescu
, creator de moda:

De ce inoata Irina Marinescu la Swimathon
: "dupa ce am nascut, am inteles ca nu imi mai apartin. Am inteles cat de putin importante sunt nimicurile care ne irita sau ne enerveaza zilnic. Cat sunt de superficiale toate lamentarile noastre, si toate problemele (aparente), care au intotdeauna o rezolvare. Am inteles ca zambetul propriului copil este cel mai pretios, ca a-l sti bine, fericit, vesel, se traduce prin cea mai mare satisfactie, si ca un copil este una dintre cele mai mari realizari personale. Dragostea fata de un copil nu cunoaste granite si este neconditionata, indiferent de problemele pe care le are el. Gestul meu nu inseamna mare lucru. E extrem de mic si e extrem de putin ceea ce urmeaza sa fac, in comparatie cu lucrurile cu care trebuie sa se lupte zilnic, mama unui copil cu autism. Daca doar prin cateva lungimi de bazin parcurse de mine pot schimba viata unui singur copil, ma simt mai mult decat fericita sa o fac, si am s-o fac cu mare drag oricand voi putea schimba ceva in felul asta."

Cauza:
Asociatia Consultantilor in lactatie din Romania

Aniela Petreanu, actrita:

De ce inoata Aniela Petreanu
la Swimathon: “sunt o sustinatoare ferventa a alaptarii. Da,sustin sus si tare pieptul pentru alaptare pentru ca sunt constienta de cat conteaza. L-am alaptat pe fiul meu aproape doi ani si ma pregatesc pentru alti doi ani de alaptat. Sunt foarte multumita de rezultatele alaptarii si sunt sigura ca exista beneficii care nu se vad, dar se vor simti pentru tot restul vietii lui. Picaturile de lapte matern sunt pretioase ca niste perle asa ca fii pregatit sa ma vezi la Swimathon pe 12 iulie, chiar de ziua mea cu perle la urechi si in costum de baie galopand Pro alaptare in valuri olimpice la un bazin pe masura.”

copyright imagine: Mihai Stencu, Antena 1


Cauza:
FILB (Festivalul International de Literatura Bucuresti)

Vasile Ernu, scriitor

De ce inoata Vasile Ernu la Swimathon
: „FILB este febletea mea, pentru acest proiect voi inota pina la capat...”     Matei Martin
, jurnalist Dilema Veche si alte reviste, realizator emisiune Radio Romania Cultural:

De ce inoata Matei Martin la Swimathon
: "particip la un experiment: promovarea literaturii prin sport. Daca reusesc sa inot zece bazine, aduc o poezie mai aproape de cititori. Merita efortul."   


Andrei Dósa
, poet si jurnalist:

De ce inoata Andrei Dósa la Swimathon
: "in primul rind, imi place sa inot. E adevarat ca pina acum am facut-o mai mult la modul contemplativ (adica imi faceam timp sa admir si cerul, sa ma relaxez facand pluta pe spate, chestii din astea). Apoi, cine nu vrea scriitori misto la FILB? Sper ca acesti citiva wati in plus la turbina sa propulseze echipa pe primele locuri."   


Andra Carbunaru
, scriitoare, redactor, om de comunicare

De ce inoata Andra Carbunaru la Swimathon
: „Dupa cativa ani in care m-am ocupat de organizarea evenimentelor literare din libraria Bastilia, acum invat lucruri noi despre promovarea unei carti in departamentul de marketing al editurii Litera. Imi doresc ca toti oamenii care ne sustin munca pe parcursul anului (cititori, editori, agenti literari etc.) sa vada in Swimathon un motiv in plus de a ne ajuta sa aducem in Romania scriitori renumiti din afara tarii.”   Lavinia Braniste
, scriitoare

De ce inoata Lavinia Braniste la Swimathon
: “m-am intilnit cu FILB in decembrie 2011, la editia a patra, cand eram proaspat venita in Bucuresti, iar primul meu volum de proza scurta era aproape la fel de proaspat. La festival am citit din el. A fost botezul meu in viata de scriitor care-si asuma ca e scriitor, iar asta e un moment care nu se uita. La Swimathon am jinduit aproape un an, de cind am auzit in iulie trecut c-a fost echipa pentru FILB. E prima provocare fizica pe care o suporta corpul meu, pana acum m-am mutilat numai emotional si intelectual. Si sunt extrem de curioasa ce-o sa iasa. Daca o sa mai stiu sa mai respir cand de pe margine o sa strige prietenii. Nu stiu exact daca inot mai mult pentru FILB sau mai mult pentru mine, dar va asigur ca pentru ambele entitati, si ca in interior acesta e un moment mult mai important decat se vede in afara.”  

Pe langa aceste marturii, vom incerca sa revenim cu declaratiile altor persoane publice, cum ar fi inotatorii din echipa care sustine proiectul Alternative Sociale si Societatea Romana de Dermatologie impreuna cu AbbVie: Ada Condeescu, Emilian Isaila, Diana Dumitrescu, Ana Morodan.

Pana atunci, va lasam sa va incurajati echipa preferata si pe 12 iulie ne vedem la valurile care schimba lumea.