Alice traieste in propria ei tara a minunilor: cea a bucatelor facute cu dragoste si prezentate publicului cu tot atat de multa pasiune. Alice a intrat in lumea blogging-ului culinar fara sa stie exact cu ce se mananca sau ca va ajunge sa indrageasca acest domeniu atat de mult.

A pornit sub denumirea de Albinutza si s-a gandit ca blogul ei va fi un loc in care va impartasi diverse experiente din viata ei. Dar, cu timpul, povestile despre mancare, sfaturile si retetele au ajuns sa ocupe mare parte din blogul lui Alice. Astfel incat acum la aceasta adresa gasiti o adevarata Tara a bucatelor.

Mixtopia: Cine esti si cu ce te ocupi pe langa blog?


Tara Bucatelor: Pai sunt eu, Alice, asa cum ma stiu prietenii si online-ul. Un om cu o familie faina si prieteni minunati si care se pregateste sa devina un bun avocat.

Mixtopia: Cateva cuvinte despre blog: cand a aparut, de ce si cum suna viitorul pentru blogul tau?


Tara Bucatelor: Incursiunea mea bloggeristica a inceput in 2010, s-au facut deja 4 ani. Pe atunci blogul avea un nume de albinutza, un fel de blog care incerca sa redea timid starea mea de atunci. Intre timp blogul s-a maturizat si a devenit o tara bucatelor, un loc in care se intrepatrund arome, texturi, mancaruri simple sau mai putin simple, dar nicidecum sofisticate. Un loc in care incerc sa ma desfasor si sa “ma arat” cititorilor exact asa cum sunt in bucatarie: uneori cu toane, cu mofturi, cu zile mai senine sau mai cu nori… chestiuni obisnuite. :-) Si viitorul suna fantastic. Cu siguranta! 

Mixtopia: Mai tii minte care a fost prima reteta prezentata pe blog? De ce ai inceput tocmai cu aceea?
Tara Bucatelor: Prima reteta pe blog a fost ceva legat de cartofii in coaja, daca nu ma insel. Nu stau acum sa verific, dar asa cred ca as fi scris daca m-as fi gandit sa public pe blog o reteta culinara. Pentru ca eu cand am inceput sa scriu pe blog nu m-am gandit ca va fi un blog culinar (de aceea a si pornit fara a avea un nume cu rezonante culinare). M-am gandit ca va fi asa… ceva in care sa ma destainui, sa scriu despre ce fac eu uneori… iar reteta cartofilor in coaja este mai mult o stare, o simtire a copilariei, o poveste.

Mixtopia: Dar care a fost primul preparat la care ai dat gres, asta iti mai aduci aminte?

Tara Bucatelor: Nuu. Habar nu am. Mereu am dat gres si inca mai dau gres, asa incat mi-e greu sa zic acum care a fost primul preparat. Dar stiu, cu siguranta ca cea mai jalnica experienta in bucatarie a fost legata de niste fasole, care se tot umfla si umfla si m-am trezit ca aveam vreo doua oale pline cu fasole fiarta si nu stiam ce sa fac cu ea…

Mixtopia: Care e preparatul prezentat pe blog care a facut ravagii in randul cititorilor?


Tara Bucatelor: Inclin sa cred ca Parfait de ciocolata si cafea. Cred ca asta.

Mixtopia: Tot tu faci si pozele pentru blog? Daca da, care e ritualul fotografierii, unde pui preparatele la pozat, ai niste trucuri anume pentru sedinta foto?


Tara Bucatelor: Da, pai inca nu am ajuns la stadiul in care sa pocnesc din degetele si sa sara fotograful profi din farfurie sa faca si poza. Glumesc. Deci, da. Eu ma sacrific, recunosc. De obicei gatesc in weekend, pentru ca atunci avem ceva mai multisor timp, dar nu e o regula. Trucuri nu am si nici ritualuri. In afara ca nu las pe nimeni sa isi bage coltii sau degetele prin preparate pana nu sunt gata pozate, alt ritual nu am. La noi e mai dificil, pentru ca nu este nici lumina buna, nici spatiu mare, aerisit, loc. E asa ca intr-un du-te-vino. Uneori il mai sacrific si pe al meu sot sa se inhame la facut poze, de regula seara tarziu, dupa ce adoarme cea mica.

Mixtopia: De cat timp gatesti si de cand a inceput pasiunea pentru bucatareala?

Tara Bucatelor: Pasiunea a inceput dupa ce am deschis blogul si am dat drumul primelor retete. A venit asa treptat, pe nebagare de seama. Si da, acum e mare dragoste intre mine si tigaie, metaforic vorbind. De gatit nu am gatit de cand ma stiu… nici macar dupa ce m-am maritat si m-am dus la casa mea, cum se zice. Sotul mai mult gatea, eu rar, mai mult cu mancatul.

Mixtopia: Cat de des gatesti? Tot ce gatesti pui si pe blog?


Tara Bucatelor: Gatesc des, da. Acum da. Pentru ca deja imi place. Gatesc in limita timpului pe care il am, de regula tarziu seara, spre miez de noapte. Gatim mai mult si mai consistent in weekenduri si atunci se lasa cu multe feluri si multe deserturi. O bucurie pentru cea mica. Dar nu tot ce gatim apare si pe blog. Poate ca observati ca tot vorbesc la plural "gatim". Zic asa din obisnuinta, pentru ca la noi gatim toti trei, adica sotul meu, eu si cea mica Miruna.



Mixtopia: Influente in domeniul gastronomic ai? Daca da, pe cine de la mama pana la bucatari faimosi?


Tara Bucatelos: Nu stiu ce sa spun. Probabil ca am primit o influenta oarecum inconstient. Toti suntem influentati intr-un fel sau altul, fie ca ne place sau nu, fie ca admitem asta sau nu. Dar nu am inventat noi nici apa calda si nici cum se face omleta. Asa ca… Dar da, il ador pe Gordon, il urmaresc pe Jamie si imi place de Nigella cum arunca cu ciocolata fara sa ii pese. Deci cam de pe aici influente.

Mixtopia: In copilarie, ce-ti placea cel mai si cel mai mult sa mananci?


Tara Bucatelor: Ciocolata, dar nu prea aveam parte de ea, pe vremea aia. Apoi cartofii pai si pui cu morcov si usturoi. Pfff…

Mixtopia: Dar acum, ce-ti place cel mai si cel mai mult sa gatesti?


Tara Bucatelor: Preparate aromate, cu amestecul ala de arome, culori si texturi diferite: curmale, merisoare, nuci, alune, cuscus si carne rumena si suculenta.

Mixtopia: Repede, care e un top 5 al preparatelor preferate pentru un meniu complet pentru o zi?


Tara Bucatelor: Greu. Salata cu naut, pui aromat la cuptor, supa crema de rosii coapte, inghetata si orice fel de prajitura cu ciocolata.

Mixtopia: Cand vine vorba de specificuri culinare, ce cultura gastronomica iti place cel mai mult si de ce?


Tara Bucatelor: Mie-mi place bucataria romaneasca, cu toate influentele ei, dar imi place foarte tare si ma las mult ispitita de aromele bucatariei orientale si ale bucatariei italiene.

Mixtopia: Daca ai avea voie toata viata sa mananci un singur preparat, care ar fi acela?


Tara Bucatelor: Ciocolata, sub orice forma si in orice preparat. Cred totusi ca ar fi un lucru extrem de dificil sa fiu nevoita sa mananc toata viata doar un singur preparat…

Mixtopia: De ce crezi ca intra lumea la tine pe blog, ce cauta si ce anume crezi ca le oferi in plus?


Tara Bucatelor: Nu stiu. Nu radeti, dar nu stiu. Lumea e extrem de sbiectiva, din ce am observat eu. Unii intra pentru ca le place de mine, ca om, ca persoana, altii pentru ca ma cunosc, ca-mi sunt prieteni, colaboratori, colegi, unii intra accidental, altii doar ca sa vada “ce a mai scris si asta”. Nu stiu… important este sa intre, sa vada, sa rasfoiasca, sa gaseasca ce cauta sau doar sa fie atrasi de un preparat, de o poza sau doar de un cuvant. Cel mai important este ca cel care intra pe blog sa ramana si sa se intoarca.

Mixtopia: Daca ar fi sa faci reteta blogului tau, care ar fi ingredientele (de succes si de nelipsit) si modul de preparare prin care ti-ai cuceri degustatorii online?


Tara Bucatelor: Retete bune, fotografii frumoase, vorbe cu haz, stari, emotii.

Mixtopia: De final, daca ar fi sa faci o mixtopie pentru o seara perfecta, ce ai manca, ce melodie/ trupa ar fi pe fundal si care e gadget-ul care ti-ar face seara mai usoara inspre perfectiune (inventat deja sau un gadget futurist pe care ti l-ai dori)?

Tara Bucatelor: Sotul meu, Doors, ciocolata, martini cu (neaparat!) maslina verde si un aparat de cafea.

Alice ne-a regatit si o reteta speciala, Salata "Mixtopie de arome" cu naut si ciuperci . Un preview aveti mai jos, gasiti reteta completa aici