Dana povesteste cu mare drag si pasiune despre prajiturici si altele pe blogul ei cu acelasi nume. Cum era de asteptat, cel mai mare capitol de pe blog este dedicat dulciurilor, prajiturilor, torturilor, aluaturilor pentru dulciuri, dar si lucrurilor facute in casa cum sunt compoturile, gemurile, siropurile si altele. Dana pune pe acest blog tot ce i-a dat Bucovina mai aromat si mai bun si povesteste despre retete traditionale, aspect usor ignorat pe multe alte bloguri culinare romanesti. Dar hai s-o cunoasteti mai bine pe Dana, bloggerita de la Prajiturici si altele:

Mixtopia: Cine esti si cu ce te ocupi pe langa blog?


Prajiturici si altele
: Sunt Dana Burlacu Visternicu, mama de baieti, profesor de geografie la baza, actualmente blogger culinar la Prajiturici si altele si ambasador Jamie Oliver. Pe langa blog ma ocup cu atelierele de experimente culinare pentru copii si cu alte mici activitati care au legatura cu gastronomia.

Mixtopia: Cateva cuvinte despre blog: cand a aparut, de ce si cum suna viitorul pentru blogul tau?


Prajiturici si altele: Blogul meu a aparut in ianuarie 2011. Initial am avut o pagina da Facebook unde postam tot ce faceam in materie de dulciuri. Cum pagina avea succes si lumea intreba mereu de retete, atunci am hotarat ca e timpul pentru un blog, cu toate ca nu stiam mare lucru despre asta. Blogul s-a nascut de fapt cand multe usi mi-au fost inchise. Privind in urma, constat ca am deschis o usa care mi-a adus multe impliniri.

Mixtopia: Mai tii minte care a fost prima reteta prezentata pe blog? De ce ai inceput tocmai cu aceea?


Prajiturici si altele:
Prima reteta a fost cea de eclere. Intre mine si eclere exista un atasament… asta pentru ca le-am experimentat pe la 15 ani, in conditii comuniste, adica le-am copt intr-o rola de soba cu lemne si mi-au si iesit. Ma simteam datoare sa le fac cunoscute (nu ca nu ar fi fost).

Mixtopia: Dar care a fost primul preparat la care ai dat gres, asta iti mai aduci aminte?


Prajiturici si altele:
Gres am dat de multe ori, dar cel mai mare esec a fost cand am facut prima data cozonac, pe care nu cred ca l-a mancat cineva, fiind ceva foarte tare si cu o forma dubioasa.

Mixtopia: Care e preparatul prezentat pe blog care a facut ravagii in randul cititorilor?


Prajiturici si altele:
Desi unii cred ca preparatele sofisticate sunt in top, treaba nu sta cam asa. La mine retetele cele mai citite sunt : prajitura Televizor, cornuletele de post cu bors, serbetul de trandafiri si retetele mele din Bucovina.

Mixtopia: Tot tu faci si pozele pentru blog? Daca da, care e ritualul fotografierii, unde pui preparatele la pozat, ai niste trucuri anume pentru sedinta foto?


Prajiturici si altele:
Partea cu fotografiatul imi apartine, la fel ca si celelalte etape. Nu as putea da sfaturi sau trucuri pentru ca eu insami am foarte multe de invatat. Nu cred ca exista chiar un ritual, dar ai mei stiu ca nu au voie sa se infrupte pana ce nu am pozat. In cele mai multe cazuri pozez in bucatarie pentru ca acolo am cea mai buna lumina naturala, fara de care nu pot. Cert e ca in acesti ani mi-am cumparat tot felul de vase, tacamuri si alte accesorii pe care le folosesc.

Mixtopia: De cat timp gatesti si de cand a inceput pasiunea pentru bucatareala?


Prajiturici si altele:
Gatesc de pe la 13 ani, experimentand mai ales dulciuri. Rolul serios in bucatarie l-am luat dupa ce am devenit mama iar de cativa ani am si progresat. Pasiunea e din ce in ce mai mare si e alimentata de cunoasterea gastronomica.

Mixtopia: Cat de des gatesti? Tot ce gatesti pui si pe blog?


Prajiturici si altele:
Tinand cont ca am doi baieti in crestere, gatesc zilnic, dar asta nu inseamna ca pun totul pe blog. Ar fi prea obositor si uneori nesemnificativ.

Mixtopia: Influente in domeniul gastronomic ai? Daca da, pe cine de la mama pana la bucatari faimosi?


Prajiturici si altele:
Influentele vin prima data de la sezon. Cand merg la piata incepe inspiratia cu toata nebunia ingredientelor prezente. Daca vorbim de influente umane ele vin din locul natal, Bucovina, la pachet cu mama, bunica, matusa si multe vecine. Bucatarii faimosi cred ca inspira pe oricine pentru ca au carisma. Aici ii amintesc pe Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Paul Bocuse, Julia Child etc.

Mixtopia: In copilarie, ce-ti placea cel mai si cel mai mult sa mananci?


Prajiturici si altele:
Copilaria are gust dulce de Bucovina. Imi placeau la nebunie tocineii si chirostele, mai ales cele facute de bunica si cu multa smantana. Atunci cand mai ramaneau chiroste si se raceau, le prajeam in ulei pana deveneau crocante….asta insemna un alint culinar. Gandul ma duce si la tortul cu mere si frisca, serbet si ciocolata de casa.

Mixtopia: Dar acum, ce-ti place cel mai si cel mai mult sa gatesti?


Prajiturici si altele:
Parca tot dulciurile detin prioritatea in preferinte, dar gatesc de toate. Inca invat si experimentez, asa ca nu am timp sa ma repet prea mult. Carnea de vita imi cam da de furca, la fel si fructele de mare.

Mixtopia: Repede, care e un top 5 al preparatelor preferate pentru un meniu complet pentru o zi?


Prajiturici si altele
: Dimineata: paine de casa prajita cu unt si miere, lapte rece si o ceasca de cafea. Pranz: supa de rosii, pui cu unt, salvie si lamaie, Pavlova cu capsune Cina: paste cu hribi, rosii chery si parmezan si bineinteles un vin bun. Intre mese sa nu uitam fructele si chiar cate o salata de sezon.

Mixtopia: Cand vine vorba de specificuri culinare, ce cultura gastronomica iti place cel mai mult si de ce?


Prajiturici si altele:
Cred ca partea mediteraneeana mi se potriveste cel mai mult. Imi plac ingredientele lor, gatitul lejer, abundenta ierburilor aromate si a legumelor proaspete, vinul nelipsit si aerul de vacanta. Ma atrag insa si multe preparate din America de Sud, adica mult ardei iute!

Mixtopia: Daca ai avea voie toata viata sa mananci un singur preparat, care ar fi acela?


Prajiturici si altele:
E prea plictisitor si trist sa mananci un singur lucru. Ador branzeturile: gorgonzola, parmezanul, casul romanesc, branza de burduf, branza brie si as putea manca la nesfarsit. Mai bine zis mi-e greu sa concep viata fara branzeturi.

Mixtopia: De ce crezi ca intra lumea la tine pe blog, ce cauta si ce anume crezi ca le oferi in plus?


Prajiturici si altele:
Nu stiu ce anume ofer in plus in contextul atator bloguri culinare de succes, cert e ca am cititorii mei. Uneori retetele din Bucovina au succes, alteori sectiunea “Facut in casa“ e luata cu asalt iar uneori sunt surprinsa ca si unele retete sofisticate sunt cautate. Ca o concluzie generala tot partea dulce e in top!

Mixtopia: Daca ar fi sa faci reteta blogului tau, care ar fi ingredientele (de succes si de nelipsit) si modul de preparare prin care ti-ai cuceri degustatorii online?


Prajiturici si altele:
Reteta de succes inca nu am gasit-o, dar sigur trebuie sa contina pasiune, grija pentru ceea ce mancam, ingrediente proaspete, dorinta de a experimenta mereu si de a fi deschis la nou neuitand totusi trecutul nostru gastronomic.

Mixtopia: De final, daca ar fi sa faci o mixtopie pentru o seara perfecta, ce ai manca, ce melodie/ trupa ar fi pe fundal si care e gadget-ul care ti-ar face seara mai usoara inspre perfectiune (inventat deja sau un gadget futurist pe care ti l-ai dori)?


Prajiturici si altele: Seara perfecta e fara fite. Masa ar trebui sa fie undeva spre o priveliste faina, musai sa se auda un jazz (Paul Coultrane, Miles Davis), mancarea sa fie usoara (usor picanta), sa fie si un vin bun…si toate astea sa se petreaca vara!

Mixtopia: Orice mai vrei sa adaugi si am uitat noi sa te intrebam, fie ca e ceva concret sau utopic, te rugam sa ne spui.


Prajiturici si altele: As vrea sa mai adaug ceva: hai sa cumparam mai mult de la piata, mai ales legumele si fructele de sezon, hai sa gandim pe termen lung si sa ne educam copiii dar si pe noi, hai sa-i lasam pe copii in bucatarie si asa vor iubi mai mult mancarea gatita, hai sa ne sprijinim producatorii locali si hai sa gatim! Gatitul nu e un chin, gatitul e minunat atunci cand pui suflet. Va multumesc si va astept pe blog.

Dana ne-a pregatit si o reteta speciala, inghetata de zmeura si piper rosu. Un preview il aveti mai jos, gasiti intreaga reteta aici.