Foodie Family e o calatorie cu diverse arome. E blog de travel culinar, e blog cu retete simple si bune, e un loc in care puteti gasi impresii despre diverse restaurante. Dar, cel mai important, e un blog de familie despre tot ce iubeste un foodie: lucruri bune in compania potrivita si cu ingredientele perfecte.

Astfel, Foodie Family e blogul culinar cu de toate, dar sanatoase, nu ca la shaorma. Are povesti din calatorii, are povesti din restaurante si din bucatarie. Si despre toate astea ne povesteste The Foodie Woman, Monica Rosu, in interviul de mai jos:

Mixtopia: Cine esti si cu ce te ocupi pe langa blog?


Foodie Family: Numele meu este Monica Rosu. Am studiat marketing la ASE, am facut si un MBA si in prezent lucrez la o companie de distributie de gaze naturale. In rest imi petrec timpul intre sala de sport si baietii mei.

Mixtopia: Cateva cuvinte despre blog: cand a aparut, de ce si cum suna viitorul pentru blogul tau?


Foodie Family: Blogul a aparut in 2009 la insistentele prietenilor care ma rugau sa nu ii mai bombardez pe FB cu poze cu mancare, ci sa le scriu pe blog impreuna cu retetele. Viitorul suna minunat avand in vedere ca nu mi-am propus nimic special in legatura cu blogul, nu tin socoteala la numarul de afisari sau cititori, o fac pentru ca imi place si cand am timp. Am perioade in care scriu zilnic iar apoi 2 luni nimic. Cea mai mare bucurie a mea legata de blog este ca intalnesc oameni noi, multi dintre prietenii mei actuali i-am cunoscut asa, si asta consider cel mai mare succes pe care l-am avut ca si blogger. Unii ar considera ca ai un blog de succes daca apari si la TV. In 2013 am avut un sezon intreg la Prima TV in cadrul emisiunii Totul despre mame, emisune in care am gatit impreuna cu baietii mei. Anul asta am mai inceput un blog, Fit Foodie Family dedicat retetelor cu pudre proteice si nu numai pentru cei preocupati de sport si nutritie. Si eu si foodie man facem mult sport, el se si antreneaza pentru triatlon si ne preocupa mult alimentatia specifica unui efort sustinut.


sursa imagine: Catalina Zaharescu (kiss the cook)  

Mixtopia: Mai tii minte care a fost prima reteta prezentata pe blog? De ce ai inceput tocmai cu aceea?


Foodie Family: Primele mele articole pe blog nu a fost cu retete ci recenzii de restaurante sau cursuri de gatit, blogul meu fiind mai mult de lifestyle foodie decat strict de retete. Scriu si retete, dar cel mai mult scriu despre restaurantele si calatoriile foodie in care am fost. Prima reteta a fost o tarta de legume din faimoasa revista Gourmet care din pacate s-a inchis in anul acela, despre care inchidere scrisesem si a fost un fel de tribut.

Mixtopia: Dar care a fost primul preparat la care ai dat gres, asta iti mai aduci aminte?


Foodie Family: Mi se intampla foarte rar sa nu iasa ceva, dar daca e sa se intample se mai crapa blatul de tarta cand o scot din forma. Ceea ce ajunge fara probleme sa fie servita sub forma de deconstructed tart, termen care sunt sigura ca a aparut pe meniurile marilor restaurante tot din cauza unei greseli mascate artistic. :-)

Mixtopia: Care e preparatul prezentat pe blog care a facut ravagii in randul cititorilor?


Foodie Family: Deserturile fac ravagii, probabil si pentru ca si mie imi place cel mai mult sa le fac. Cel mai mult succes l-am avut cu tarta de ciocolata si caramel sarat si cu pavlova. Dar si ideile pentru cine in familie au mare succes.

Mixtopia: Tot tu faci si pozele pentru blog? Daca da, care e ritualul fotografierii, unde pui preparatele la pozat, ai niste trucuri anume pentru sedinta foto?


Foodie Family: Eu fac si fotografiile. Intr-o vreme ma chinuiam cu un DSLR si alergam in cautarea luminii perfecte, imi luasem si obiective fel de fel dar am ajuns sa fac poze cu telefonul. Gatesc seara cand lumina oricum e numai de la bec si pierdeam prea mult timp cu setarile in timp ce familia astepta mancarea pe masa. Asa ca am renuntat si acum folosesc numai telefonul si cateva aplicatii si foarte putina recuzita, am un stil foarte simplu.

Mixtopia: De cat timp gatesti si de cand a inceput pasiunea pentru bucatareala?


Foodie Family: Am inceput sa gatesc cand s-a nascut primul baiat. Pana atunci nu ajungeam in bucatarie, eram oricum toata ziua la birou iar in weekend ieseam la masa in oras. Totul s-a schimbat cand a trebuit sa gatesc supe si piureuri si am descoperit ca imi place sa stau in bucatarie. De acolo totul a fost ca o avalansa, am citit zeci de carti, am fost la multe cursuri, mi-am amenajat o bucatarie pe masura si am ajuns sa fac si cursuri profesionale la Paris pentru ce m-a pasionat cel mai tare, patiseria. 



Mixtopia: Cat de des gatesti? Tot ce gatesti pui si pe blog?


Foodie Family: Gatesc in fiecare zi, micul dejun si cina iar in weekend toate mesele daca suntem acasa. De trei ori pe saptamana fac si paine cu maia. Cel putin o data pe saptamana avem si musafiri la cina si gatesc mai multe feluri. Nu scriu pe blog tot ce gatesc, pentru ca nu am timp sa le si fac poze. Nu imi propun niciodata sa fac ceva doar pentru blog, totul pleaca de la ce mancam noi, daca apuc sa fac poze si gasesc timp sa scriu atunci ajunge si pe blog.

Mixtopia: Influente in domeniul gastronomic ai? Daca da, pe cine de la mama pana la bucatari faimosi?


Foodie Family: Gatesc foarte foarte rar feluri traditionale romanesti sau inspirate din bucataria familiei mele. Si eu si foodie man calatorim foarte mult, si asta ne influenteaza clar. Nu de putine ori am incercat sa recream ceva ce am incercat la un restaurant. Ca si persoana faimoasa, cel mai mult m-a influentat Nigella Lawson, ea nefiind bucatar de formare am zis ca pot si eu sa gatesc, ce poate fi asa greu. Si am gatit absolut tot din cartile ei, am toata colectia. Mi-a luat treaba asta vreo 4 ani, a fost ca o perioada de initiere, ma panicam daca nu gaseam un ingredient si respectam reteta la virgula. Abia apoi am inceput sa gatesc eu, in stilul meu, fara sa urmez strict o reteta, sa combin ce mi se parea mie ca merge cel mai bine.

Mixtopia: In copilarie, ce-ti placea cel mai si cel mai mult sa mananci?


Foodie Family: Imi placeau foarte mult chiftelutele cu piure facute de mama si galustele cu prune facute de bunica mea.

Mixtopia: Dar acum, ce-ti place cel mai si cel mai mult sa gatesti?


Foodie Family: Cel mai mult imi place sa gatesc ceva nou, ceva care nu am mai gatit, sa descopar noi combinatii. Rar fac acelasi lucru, numai daca este un fel preferat al baietilor. In rest mereu altceva, mereu alta combinatie dar care se invarte in jurul ideii de carne cu legume. Desert fac numai in weekend cand am mai mult timp.

Mixtopia: Repede, care e un top 5 al preparatelor preferate pentru un meniu complet pentru o zi?


Foodie Family: Dimineata 2 ochiuri cu paine facuta de mine si cafea cu lapte. La pranz un gratar rapid de pui cu o salata mixta iar seara un peste cum ar fi somonul cu citrice si fenicul. La gustare un shake proteic din pudra proteica, banana si amazing grass (un concentrat verde)

Mixtopia: Cand vine vorba de specificuri culinare, ce cultura gastronomica iti place cel mai mult si de ce?


Foodie Family: Fara nici o secunda de ezitare cel mai mult imi place specificul italienesc. Asa de mult ca ne-am construit si un cuptor de pizza in curte. Bucataria italiana ne-a cucerit prin simplitate si accentul pe ingredinte putine dar de calitate. Pe locul 2 ar fi bucataria libaneza pentru mine si thai pentru foodie man.

Mixtopia: Daca ai avea voie toata viata sa mananci un singur preparat, care ar fi acela?


Foodie Family: Asta e foarte simplu: PASTE!!!

Monica ne-a pregatit si o reteta speciala: chec cu dovlecei, mere si ciocolata. Un preview il aveti mai jos, gasiti toata reteta aici