Taietel e mai mult decat un blog cu retete. E un adevarat catalog cu povesti din bucatarie, mituri destramate despre tot felul de legende culinare, interviuri si lectii valoroase pentru orice bucatar de casa. Georgiana Ilie se ocupa de mancare cu etica si cu arta povestirii ca ingredient special. Naratiunea e un invitat permanent in postarile de pe Taietel si in retetele oferite cititorilor. Dar o lasam pe Georgiana sa va spuna mai multe despre blogul ei culinar:

Mixtopia: Cine esti si cu ce te ocupi pe langa blog?


Taietel: Georgiana Ilie, jurnalist. Scriu la Decat o Revista, Esquire Romania, Good Food si, dupa cum stiti, la Mixtopia Gadget. :-) Si promovez o cauza foarte importanta pentru mine, filantropia, ca director de comunicare la Asociatia pentru Relatii Comunitare.



Mixtopia: Cateva cuvinte despre blog: cand a aparut, de ce si cum suna viitorul pentru blogul tau?


Taietel: Taietel exista din 2009, cand l-am facut pe Tumblr. Dar era mai degraba un album foto cu ce gateam, rar puneam retete. Pe la sfarsitul anului trecut, cand colegele mele de la DoR, Solene Cesbron si Samira Natour, mi-au spus ca vor sa faca o identitate vizuala pentru Taietel, am decis sa ma mut pe Wordpress, sa cumpar un domeniu si sa gasesc o tema care sa puna in valoare ce concepeau ele. Si asa m-am apucat serios de blog, prin decembrie 2013. Taietel e in primul rand un caiet de retete personale, locul in care notez toate lucrurile care imi ies bine si as vrea sa le mai fac. Dar pentru ca nu pot fi un foodie care se uita doar in farfurie, ci si la cei din jur, scriu si despre alte lucruri: cum se scrie corect o reteta, mituri din bucatarie, lucruri si persoane care ma inspira. Incerc sa deschid discutia si pe teme mai mari, legat de etica blogurilor culinare sau a deciziilor de cumparaturi pe care le facem. E locul in care scriu despre lucrurile care ma preocupa cand e vorba de mancare si o fac documentat, jurnalistic, pentru a informa. Uneori imi doresc sa fi avut o idee de nisa - sa fi facut un blog cu un specific: deserturi, vegetarian, vegan, numai carne, numai linte, nu stiu :-) - dar adevarul e ca fiind un omnivor caruia ii place si disciplina cofetariei/brutariei, n-as fi putut renunta la o parte din ce ma pasioneaza ca sa fiu aparte in lumea bloggingului. Sper ca in timp sa nu ma imprastii totusi in prea multe zone si sa ramana un caiet de retete in care militez si pentru o blogosfera corecta, fara posturi platite, retete si poze furate si legume in afara sezonului.

Mixtopia: Mai tii minte care a fost prima reteta prezentata pe blog? De ce ai inceput tocmai cu aceea?

Taietel: Am inceput sa pun retete "la perete" in octombrie, ca atunci cand fac public taietel.com sa nu fie o pagina cu un mesaj de bun-venit. Unele erau vechi, de pe taietel.tumblr.com, altele noi. Dar primele sunt cu dovleac, care e marea mea pasiune toamna. Prima reteta facuta special pentru blogul acesta a fost Dovleac in lapte de cocos, o combinatie care mi-a placut foarte mult si care am considerat ca va spune ceva relevant despre gustul meu.

Mixtopia: Dar care a fost primul preparat la care ai dat gres, asta iti mai aduci aminte?


Taietel: Gresesc tot timpul. :-) Ard mancarea, de obicei, pentru ca fac prea multe lucruri in acelasi timp. Odata am facut panna cotta cu o cana si jumatate de sare in loc de o cana si jumatate de zahar - a fost epic! Recent, am distrus un medalion de somon si am pus si experienta asta pe blog, pentru ca asa e onest, sa arati si cand o dai in bara, nu doar cand reusesti. E bine sa gresesti, ca asa inveti si, mai ales, nu devii prea ingamfat.

Mixtopia: Care e preparatul prezentat pe blog care a facut ravagii in randul cititorilor?


Taietel: Spre surpriza mea totala, cel mai mare succes l-a avut un post despre terci de ovaz sarat. Nu chiar cea mai gourmet mancare. :-) Dar cred ca pentru cei mai multi oameni a fost o combinatie inedita. Eu asa il mananc de multa vreme, in special versiunea cu ulei de masline, fulgi de sare, piper si parmezan, care cred ca este un mic dejun perfect iarna. Dar cei mai multi oameni il mananca dulce, cu miere sau fructe, asa ca a fost ceva nou pentru ei.



Mixtopia: Tot tu faci si pozele pentru blog? Daca da, care e ritualul fotografierii, unde pui preparatele la pozat, ai niste trucuri anume pentru sedinta foto?


Taietel: Da, dar fac niste poze groaznice! Sunt recunoscatoare Instagramului si aplicatiilor cu filtre ca ma salveaza - pentru ca da, fac pozele cu telefonul. :-D Am niste farfurii si boluri dragute, la fel servete si tacamuri, cumparate doar pentru asta de-a lungul timpului. Ma straduiesc sa am lumina naturala, ceea ce in bucataria mea de la etajul 1 dintre blocuri nu-mi prea iese. Pun farfuria pe pervaz sau merg pe balcon, ma joc cu servetele si lingurile pana iese ceva acceptabil. Cele mai multe sunt de sus, foarte aproape de mancare, ca sa se vada. Asta e tot ce pot face. :-)

Mixtopia: De cat timp gatesti si de cand a inceput pasiunea pentru bucatareala?


Taietel: Nu am invatat sa gatesc acasa si nici mult dupa ce m-am mutat la Bucuresti, la 20 de ani. Mancam iaurt, cartofi prajiti si fructe. Am incercat de multe ori sa fac supa si nu mi-a iesit decat apa fiarta cu legume. Apoi, pe la vreo 25 de ani, am vazut intamplator o emisiune cu Jamie Oliver - un episod din The Naked Chef, prima lui serie. Mi s-a parut asa de usor ce a facut incat am recreat tot meniul. A iesit cat de cat, ceea ce mi-a dat foarte mult curaj. Si de atunci nu m-am mai oprit. :-) A mai contat ceva: prietenii mei au inceput si ei sa gateasca serios cam in acelasi timp, asa ca ne-am incurajat reciproc.

Mixtopia: Cat de des gatesti? Tot ce gatesti pui si pe blog?

Taietel: Gatesc mai mult in weekend si apoi, in restul saptamanii, la 2-3 zile, pentru ca ies in oras destul de mult si nu mananc cina acasa in fiecare seara. Pun pe blog doar ce e interesant, nou, facut pe lumina zilei... :-) Desi fac retete noi des, am si o lista de feluri pe care le gatesc regulat, precum supa de linte, brownies, chili con carne.

Mixtopia: Influente in domeniul gastronomic ai? Daca da, pe cine de la mama pana la bucatari faimosi?


Taietel: Prima mea inspiratie a fost Jamie Oliver, dar de atunci s-au adaugat Nigella Lawson, David Lebovitz, Anna Olson, Yotam Ottolenghi, Tamar Adler, Gordon Ramsay, Amanda Hesser, Mark Bittman, Anthony Bourdain (calatoriile lui), Jennifer Reese, Bryan Voltaggio, April Bloomfield. Si cred ca lista poate continua la nesfarsit, pentru ca de la fiecare om pe care il intalnesti/citesti ai ceva de invatat. Din familie, din pacate, nu am ramas decat cu amintirea gusturilor, nu si cu tehnica, si acum nu mai e nimeni de la care sa invat.

Mixtopia: In copilarie, ce-ti placea cel mai si cel mai mult sa mananci?

Taietel: Mamaliga cu branza si smantana. Si crema de zahar ars, pe scurt "papa bun". Ambele sunt mancaruri si amintiri cu bunica mea materna.

Mixtopia: Dar acum, ce-ti place cel mai si cel mai mult sa gatesti?


Taietel: Quiche-uri si tarte dulci. Ador pate brisee, aluatul fraged frantuzesc pe care ma bucur ca am ajuns sa il stapanesc foarte bine.

Mixtopia: Repede, care e un top 5 al preparatelor preferate pentru un meniu complet pentru o zi?

Taietel: (1) Terci de ovaz cu parmezan si ulei de masline pentru micul dejun. (2) Supa de linte si un (3) grilled cheese sandwich cu cheddar mild si harrisa pentru pranz. (4) Salata cu blue cheese si (5) quiche lorraine la cina.

Mixtopia: Cand vine vorba de specificuri culinare, ce cultura gastronomica iti place cel mai mult si de ce?


Taietel: Spun deseori ca Hummus is my kryptonite si nu glumesc. Mancarea careia noi ii spunem generic libaneza, dar de fapt e mancare din Orientul Apropiat, e preferata mea. E o bucatarie mediteraneeana influentata de culturile desertice, sanatoasa, bazata pe multe legume proaspete, plina de culoare si gusturi puternice, memorabile. Cand am descoperit Ottolenghi (cartile lor de bucate si emisiunile, ca la restaurante nu am ajuns, desi am fost la Londra), am crezut ca am ajuns in rai.

Mixtopia: Daca ai avea voie toata viata sa mananci un singur preparat, care ar fi acela?


Taietel: Hahaha. Humus. Cand am fost in Iordania, am mancat dimineata, la pranz si seara, timp de sapte zile. Si nu m-am plictisit.

Mixtopia: De ce crezi ca intra lumea la tine pe blog, ce cauta si ce anume crezi ca le oferi in plus?


Taietel: Cred ca toata lumea cauta inspiratie. Idei noi. Ceva care sa-i scoata din rutina. Asa ca experientele unei persoane pasionate de gatit pot fi o sursa de inspiratie. De asta cred ca vin. Ce le ofer, dincolo de retete scrise clar si cu tehnici corecte, e mancare simpla, cu ingrediente de sezon, dar cu gust nou fata de ce stiau. Si uneori le dau ocazia sa foloseasca niste condimente cu care nu stiau ce sa faca.

Mixtopia: Daca ar fi sa faci reteta blogului tau, care ar fi ingredientele (de succes si de nelipsit) si modul de preparare prin care ti-ai cuceri degustatorii online?


Dulce, sarat, iute, acru - mult din fiecare. Copt incet la cuptor, obligatoriu cu termometru. Si de sezon.

Mixtopia: De final, daca ar fi sa faci o mixtopie pentru o seara perfecta, ce ai manca, ce melodie/ trupa ar fi pe fundal si care e gadget-ul care ti-ar face seara mai usoara inspre perfectiune (inventat deja sau un gadget futurist pe care ti l-ai dori)?


Taietel: As fi pe coasta dalmata, mancand stridii crude cu zeama de limeta, ascultand The National si identificand constelatiile cu Google Sky Map, app-ul meu preferat.

Mixtopia: Orice mai vrei sa adaugi si am uitat noi sa te intrebam, fie ca e ceva concret sau utopic, te rugam sa ne spui.

Mi-as dori ca toata lumea sa gateasca numai cu ingrediente de sezon. Sa nu cumpere capsuni in decembrie si dovleac in iunie, chiar daca se gasesc la supermarket. Nu doar pentru ca asa contribuie la poluare, ci, mai ales, pentru ca platesc pentru ingrediente lipsite de gust si valoare nutritiva. Sa fie mai destepti cu banii pentru care muncesc din greu.

Georgiana ne-a pregatit si o reteta speciala, tarta de primavara cu spanac si branza. Un preview il aveti mai jos, gasiti intreaga reteta aici.