Ana e vegetariana. Ana se gandesti la toti vegetarienii si vrea sa-i ajute in stilul de viata ales. Asa ca a pornit un proiect pentru ea si pentru ei: Blog cu Legume, locul in care tot ce misca in lumea veggie ajunge si pe paginile blogului. Retete, sfaturi, carti utile, descoperiri de producatori locali, oameni care gatesc raw, toate si toti ajung pe blogul Anei. Blog cu Legume e un proiect foarte frumos pentru cei care au ales dieta vegetariana, dar si pentru toti ceilalti care vor sa gateasca sanatos sau mai trebuie sa bage din cand in cand cure de detox.

Noi va invitam s-o cunoasteti pe Ana pe care o s-o mai vedeti pe site-ul nostru pentru ca ea ne va pregati retete vegetariene speciale si ne va si scrie tot felul de articole. Pana atunci, sa facem cunostinta cu Ana si va poftim si la ea pe blog.    

Mixtopia: Cine esti si cu ce te ocupi pe langa blog?

Blog cu legume: Sunt Ana-Maria Stanciu si in viata de zi cu zi sunt consultant in turism si fotograf de copii. Faptul ca lucrez in turism si ca am calatorit mult se vede si la mine in bucatarie, unde am adunat o multime de condimente, ingrediente, dar si vase interesante din locurile unde am ajuns.



 Mixtopia: Cateva cuvinte despre blog: cand a aparut, de ce si cum suna viitorul pentru blogul tau?


Blog cu legume: Blogculegume.ro a aparut din dorinta de a crea o resursa utila pentru vegetarieni, incepatori sau cu experienta. Cand am devenit eu vegetariana, acum 12 ani, nu prea aveam unde sa citesc despre cum sa mananc sanatos si echilibrat, asa ca am facut greseli, din care am invatat o multime de lucruri. Lucruri pe care m-am gandit sa le impartasesc si cu alte persoane interesate, care nu stiu de unde sa inceapa, sau care pur si simplu au nevoie de un sfat din experienta. Pe blog gasesti pe langa idei de retete vegetariene, tot felul de resurse interesante pentru vegetarieni – restaurante si catering veggie si raw-vegan, lista cu toate blogurile din Romania, unde poti sa citesti despre aceasta dieta, carti veggie, articole despre diverse ingrediente si articole motivationale. Pe scurt, cam tot ce-i trebuie unui vegetarian.

Mixtopia: Mai tii minte care a fost prima reteta prezentata pe blog?  De ce ai inceput tocmai cu aceea?


Blog cu legume: Cred ca una dintre primele retete pe care le-am pus pe blog a fost cea de Bors de casa, pentru ca este una dintre bauturile cele mai valoroase pentru vegetarieni, fiind o sursa excelenta de vitamina B12. Asta si pentru ca mi-am dorit de la inceput sa incurajez cititorii sa pregateasca acasa majoritatea preparatelor de pe piata, care de multe ori contin adaosuri care ne fac mai mult rau decat bine.

Mixtopia: Dar care a fost primul preparat la care ai dat gres, asta iti mai aduci aminte?

Blog cu legume: Dau gres cam tot timpul la dulciuri, pentru ca mananc foarte rar si nu sunt “compatibila” cu ele in bucatarie.

Mixtopia: Care e preparatul prezentat pe blog care a facut ravagii in randul cititorilor?

Blog cu legume: Spre suprinderea mea, cel mai popular preparat de pe blog  nu este vreo tarta complicata, si nici o reteta cu ingrediente exotice, ci este una dintre cele mai usor de facut mancaruri, dar care contine un ingredient foarte valoros in dieta veggie, fiind o sursa importanta de proteine. Este vorba de mancarea de linte cu rosii proaspete.



Mixtopia: Tot tu faci si pozele pentru blog? Daca da, care e ritualul fotografierii, unde pui preparatele la pozat, ai niste trucuri anume pentru sedinta foto?

Blog cu legume: Ma inspira foarte tare lumina naturala si simplitatea ingredientelor proaspete. Fotografiez numai cu lumina naturala, pe care o imblanzesc cu perdele transparente si blende foarte mari pentru a diminua umbrele. Folosesc intotdeauna trepied si telecomanda, si am 3 obiective pe care le schimb in functie de ce vreau sa exprim (printre care si unul macro, care suprinde perfect miracolul fructelor si legumelor proaspete). Am multe props-uri, insa in permanenta am impresia ca-mi lipseste cate ceva, si cumpar cate o farfurioara, cate o bucata de lemn de fiecare data cand imi iese in cale ceva interesant. Imi place tot ce este natural, aerisit, imi plac culorile neutre, culorile de pamant, bejurile – de fapt se vad toate astea in fotografiile mele.

Mixtopia: De cat timp gatesti si de cand a inceput pasiunea pentru bucatareala?

Blog cu legume: Gatesc de cel putin 10-12 ani, iar pasiunea mea a inceput (si o sa fiu foarte banala aici, dar asta e) odata cu emisiunile lui Jamie, care este inspiratia mea numarul 1 si acum, dupa atata timp. Cand prietenul meu mi-a daruit cartea “Cu Jamie in Italia”, acum 6-7 ani, am fost cea mai fericita, si am avut material de experimentat mult timp. Imi mai place de asemenea sa reproduc preparatele pe care le-am incercat in calatoriile mele.

Mixtopia: Cat de des gatesti? Tot ce gatesti pui si pe blog?

Blog cu legume: Gatesc aproape in fiecare zi, insa de multe ori sunt preparate rapide, care dispar la fel de rapid din farfurie. Pe blog public retetele care cred ca ar fi de interes pentru cititori, cum ar fi cele in care folosesc ingrediente cu mare valoare nutritiva.

Mixtopia: Influente in domeniul gastronomic ai? Daca da, pe cine de la mama pana la bucatari faimosi?

Blog cu legume: Jamie in primul rand, imi place stilul lui natural, imi place ca foloseste multe ingrediente naturale, si sunt fan-ul show-ului “In gradina lui Jamie”. Ma inspira foarte mult blogurile veggie scandinave, atat ca idei de retete cat si ca stil fotografic, cum ar fi Earthspout sau Green Kitchen Stories.

Mixtopia: In copilarie, ce-ti placea cel mai si cel mai mult sa mananci?

Blog cu legume: Cartofi prajiti cu salata de rosii. Mixtopia: Dar acum, ce-ti place cel mai si cel mai mult sa gatesti? Tarte, pizza si burgeri. Reinterpretate, in varianta veggie – cu fainuri integrale, cu oua ecologice, cu ingrediente proaspete, cu ketchup facut in casa si cu multe seminte de toate felurile.

Mixtopia: Repede, care e un top 5 al preparatelor preferate pentru un meniu complet pentru o zi?


Blog cu legume: Un fresh de morcov, mere, sfecla si lamaie pe stomacul gol O salata de patrunjel cu germeni de grau, avocado, seminte de rodie si multa lamaie si hummus cu seminte de pin - la micul dejun Un burger vegetarian cu ciuperci sau quinoa sau o ciorba bine acrita cu bors – la pranz O salata cu linte verde, pere, verdeturi si nuci - seara.

Mixtopia: Cand vine vorba de specificuri culinare, ce cultura gastronomica iti place cel mai mult si de ce?

Blog cu legume: Eu sunt indragostita de mare si de tot ceea ce este natural, asa ca nu e de mirare ca imi place gastronomia mediteraneana, cu toate influentele ei (grecesti, italiene, libaneze, spaniole), pentru ca se bazeaza pe ingrediente proaspete, de foarte buna calitate, folosesc multe rosii suculente, crescute la soare, ulei de masline extravirgin, proteine de buna calitate (linte, naut), condimente minunate, adica tot ce iubesc eu in bucatarie. Visez sa ajung sa pot sa locuiesc 6 luni pe an undeva la Mediterana, si sa mananc numai preparate al-fresco, din gradina mea.

Mixtopia: Daca ai avea voie toata viata sa mananci un singur preparat, care ar fi acela?

Blog cu legume: Fructe si legume proaspete.

Mixtopia: De ce crezi ca intra lumea la tine pe blog, ce cauta si ce anume crezi ca le oferi in plus?


Blog cu legume: Cititorii mei cauta retete vegetariene interesante, ingrediente noi si idei de retete pentru ele, resurse pentru vegetarieni (carti, restaurante, bloguri) dar si articole motivationale despre beneficiile dietei vegetariene.  Recent am inceput sa caut producatori locali, pentru a le oferi cititorilor surse de produse naturale, cum ar fi Zacusca de la Tanti Virginica din Mures, sau Mierea naturala de la Mos Gheorghe din Lunca Dunarii, care au avut un mare succes.

Mixtopia: Daca ar fi sa faci reteta blogului tau, care ar fi ingredientele (de succes si de nelipsit) si modul de preparare prin care ti-ai cuceri degustatorii online?

Blog cu legume: Retetele cu ingrediente sanatoase, tonul prietenos si fotografiile cu aer natural.

Mixtopia: De final, daca ar fi sa faci o mixtopie pentru o seara perfecta, ce ai manca, ce melodie/ trupa ar fi pe fundal si care e gadget-ul care ti-ar face seara mai usoara inspre perfectiune (inventat deja sau un gadget futurist pe care ti l-ai dori)?

Blog cu legume: As gati paste cu rosii uscate, oregano, sos de rosii si usturoi (cu Sade sau un mix de Chill Out pe fundal), pe care le-as savura la un film european prin D'Link's Boxee.

Ana ne-a dedicat si o reteta, Burger vegetarian de cartof dulce. Un preview aveti mai jos, gasiti toata reteta aici.