FROG = frumos. Frumos la evenimente, frumos in farfurie, frumos in actiunile gandite de echipa de fete pasionate de arta culinara si de aranjamentele cu staif. Alexandra, Catalina si Roxana au plecat din mediul corporatist si si-au creat un atelier de magie culinara, scamatorii gustoase pe care le duc la diverse evenimente private, la festivaluri si la gathering-uri caritabile.

Despre organizari de evenimente speciale si merinde gatite cu drag si duse pofticiosilor cu ajutorul bucatariei mobile am vorbit si noi cu fetele de la FROG, mai multe despre ele puteti afla citind interviul de mai jos:

Mixtopia: Ce este FROG mai exact?


FROG: Este amestecul ideal de mancare delicioasa, locuri inedite, seri de gatit, fapte bune si multi oameni minunati. FROG este modalitatea prin care visele noastre devin realitate. Redescoperim si reinventam spatii frumoase in cadrul unor evenimente nocturne de socializare si de experiment culinar pentru a oferi oamenilor experiente unice de socializare. Mutam bucataria mobila oriunde, deschidem cartile de bucate si facem spectacol! Cu mancare, evident, si cam asa credem noi ca vom face lumea din jurul nostru mai frumoasa si mai gustoasa.

Mixtopia: Cine e echipa din spatele acestui proiect, cine sunteti si cateva vorbe de oracol despre voi.
FROG:

Echipa FROG este una exclusiv feminina si este formata din Catalina, Roxana si Alexandra. Suntem 3 ingrediente diferite ale aceleiasi retete: Catalina: chilli – management, consultanta, cercetare de piata - este cea care motiveaza si face lucrurile sa se intample. Iubeste cainii. Mult!
Roxana: levantica – istoria artei, HoReCa, vanzari – transforma mancarea in opere culinare. Iubeste cainii. La fel de mult.
Alexandra: rodie – cercetare de piata, organizare de evenimente, fundatii comunitare – ingredientele preferate sunt emailul, cablurile, aparatul foto. Este mai degraba felina.

Inainte sa gatim, aveam toate job-uri serioase, cu program fix: cercetare de piata, consultanta, vanzari. In noi existau insa, neexplorate, pasiunea si creativitatea, asa ca am renuntat la confortul unui loc de munca stabil pentru antreprenoriat. Si nu ne pare rau nicio clipa.



Mixtopia: Cum a aparut ideea acestui proiect?

FROG: Aventura culinara a aparut cu 3 ani in urma, cu Catalina si Roxana gustand o prajitura stinghera intr-una din ceainariile de renume din Bucuresti. Cu gandul ca mancarea merita mult mai multa dragoste si ca ar putea face asta mai bine, au inceput sa testeze retete si sa le perfectioneze, iar produsele au ajuns incet-incet in cateva ceainarii si cafenele. FROG s-a nascut acum un an si jumatate cand, in formula extinsa de 3, am inceput sa scriem proiecte pentru diverse programe de finantare si ne-am dat seama ca vrem sa schimbam lumea macar putin cu ceea ce facem. Si odata scrise, lucrurile au inceput sa prinda contur.

Mixtopia: Cine se ocupa de gatit si de cat timp o face?


FROG: Este o intrebare pe care o auzim des, iar raspunsul pare mereu surprinzator: la noi in Atelier, toata lumea din echipa gateste! Chiar daca in proportii diferite si asta pentru ca pe langa gatit mai sunt toate celelalte lucruri nevazute, dar atat de importante: cumparaturi, livrari, intalniri, telefoane, emailuri, multe treburi administrative si apoi toate ideile pe care le avem si cum facem ca ele sa devina realitate. Pentru noi este irelevant de cat timp gateste fiecare, de fapt. De cele mai multe ori ne place sa ne provocam si ajungem sa organizam seri de gatit unde si noi testam retete exotice si ingrediente noi pentru prima data. Si ne iese.



Ilustratie realizata de Milena Țăranu - Graphics


Mixtopia: Ce este FROG Social Club?

FROG: Este lumea noastra paralela, universul in care evadam si facem numai ce ne place noua. Sunt toate locurile nebanuite unde ajungem, pe care le transformam si unde mancarea devine un minunat mod de a experimenta lumea din jur.

Mixtopia: Cat de greu e sa organizezi o petrecere asa frumoasa cum faceti voi? Care sunt pasii principali?


FROG: Noi am spune ca e uneori supraomenesc si asta pentru ca de cele mai multe ori suntem tot noi 3, cu responsabilitati clar impartite: Roxana gatind, Catalina alergand dupa cumparaturi si transportand toata bucataria mobila, eu pregatind spatiul si detaliile tehnice. De obicei este un maraton care dureaza de la cateva ore, la cateva zile, in functie de eveniment, iar ingredientul cheie este ca fiecare dintre noi sa aiba incredere in celelalte. Pasii sunt simpli:
- Gasim un spatiu care sa ne inspire, cu cat mai putine utilitati cu putinta: poate fi un fost teatru de vara, o sera, o poiana sau o gradina. Pot fi case interbelice, mansarde sau hale, ne adaptam oricarui spatiu.
- Decoram si mutam toata bucataria, transformand un loc cu putina personalitate, in ceva de vis. Aducem mese si scaune pentru zeci de persoane, fete de masa, farfurii si tacamuri, plite, cuptoare, oale, tigai, spatule, condimente si toate ingredientele de care avem nevoie. Nu uitam de lumini, muzica, flori si poze.
- Zambim, gatim, povestim si mancam.


credite foto: Andrei Gindac Photography

Mixtopia: Din ce ati observat, ce tip de mancare are cel mai mare succes la petreceri?

FROG: Ne place sa variem, asa ca meniul poate fi foarte diferit la evenimente similare. Cel mai tare ne bucura faptul ca oamenii au incredere si experimenteaza. Noua ne place bucataria asiatica, iar vara asta am testat-o la multe evenimente cu succes: curry si noodles au fost vedete. Nu trebuie decat sa le starnim oamenilor curiozitatea, iar cei care ne inconjoara sunt deschisi.

Mixtopia: La Cooking Nights ce se intampla?


FROG: Am organizat prima seara de gatit in gluma, nu credeam ca va veni cineva. Insa am avut oaspeti si ne-am dat seama ca simplul gest de a sta la masa cu oamenii creeaza o interactiune unica. Primele seri de gatit au avut loc la noi in Atelier cu prieteni si cunoscuti ai acestora, insa incet-incet au inceput sa apara oameni noi. Uneori spatiul devine neincapator, asa ca gasim un loc nou, pe care il transformam in functie de tema pe care o alegem. Reteta e simpla: noi propunem o tema, invitatii gatesc cu noi, apoi stam la masa, mancam si povestim. Si pentru ca oamenii vor sa se simta implicati, organizam aproape lunar seri de gatit cu scop caritabil, care functioneaza dupa aceeasi reteta, iar banii stransi sunt donati unei cauze pe care o alegem.


credite foto: Picturethis

Mixtopia: Spuneti-ne despre 3 evenimente dragi sufletului vostru pe care le-ati organizat.

FROG: Cred ca putem spune in unanimitate ca Botanic Britanic a fost pentru noi cea mai inedita experienta. Sa vrei sa organizezi o petrecere de Craciun, cu tematica britanica, intr-un decor exotic si la temperaturi ridicate, in serele Gradinii Botanice si cuiva sa i se para ca asta ar fi o idee buna, a fost intr-adevar neasteptat. E greu sa alegem dintre celelalte pentru ca fiecare are farmecul sau. Ne place in poiana, langa rau, la Padina, iar serile de gatit sunt magice si mereu altfel. Anul acesta ne-am plimbat pe la Noptile Albe din Bucuresti si la mai multe festivaluri, iar multimea de oameni care vin si mananca la noi ne dau mereu multa energie. Cred insa ca cel mai bine ne simtim tot acasa, in Atelier, cand chemam lumea in bucatarie si ne strangem in jurul mesei.


credite foto: Picturethis

Mixtopia: Aveti deja mancarea in meniurile catorva bistro-uri si baruri din Bucuresti. De ce nu aveti locul vostru, un FROG bistro?

FROG: Pentru noi lucrurile se intampla un pic in alta ordine decat atunci cand le-am pus pe hartie, insa ne-am dat seama ca e cumva firesc. Momentan testam, ne place sa cunoastem multi oameni, sa ne plimbam cu bucataria mobila si sa ii ajutam pe altii sa se bucure de evenimente minunate. Suntem inca nomade, cu un singur punct fix – Atelierul – si credem ca acum este momentul sa calatorim.

Mixtopia: Ce ne puteti spune despre acest atelier de gatit unde se intampla magia?

FROG: Da, avem Atelierul nostru de vise! Este locul unde gatim, in care ne intalnim, in care facem planuri si unde ne gasim inspiratia. De acolo pleaca zilnic produsele noastre catre cafenele, ceainarii si bistro-uri, catre evenimente mai mici si mai mari. Este locul de unde dispare aproape tot atunci cand plecam cu bucataria mobila si unde lucrurile reapar la locul lor, ca prin minune, atunci cand revenim.

Mixtopia: Ce tipuri de evenimente v-ar placea sa faceti, unele pe care nu le-ati facut deja?


FROG: Ne-ar placea sa avem evenimente cu advarat secrete, insa oamenii au inca nevoia de detalii. Dar noi ne-am dori ca lumea sa se arunce in necunoscut cu noi.