IndieGen e un nou post de radio online care completeaza lista acestor proiecte menite sa ne aduca muzica buna in boxe si in casti. Radio IndieGen se asculta online si contine muzica artistilor independenti, acele trupe care compun muzica fara sa tina cont de indicatiile marilor case de discuri sau de tonul dat de radiourile comerciale.

Un nou post de radio online e dovada clara ca avem nevoie de din ce in ce mai multe spatii in care sa ascultam muzica pura, curata si desteapta, muzica aia in care putem auzi o chiatara, niste tobe si niste acorduri care sa ne unga pe suflet. Radio IndieGen e proiectul lui Liviu si, momentan, inca nu are o echipa in spate, actioneaza solo. Dar despre radio si muzica il lasam pe el sa va povesteasca mai multe in interviul de mai jos.Mixtopia: Spune-ne, te rog, in cateva cuvinte de ce a aparut IndieGen si cum se difera de celelalte posturi de radio online?

Radio IndieGen: Ideea a venit cumva firesc. Avand o firma care ocupa din cand in cand cu organizarea de concerte (Kyla LaGrange si Olafur Arnalds), “sapand” constant dupa muzici noi si interesante, cumparand foarte multa muzica - toate astea trebuiau sa “inchida cercul” si sa formeze ceva concret. Iar cercul probabil ca nu ar fi fost inchis niciodata daca nu ar fi existat destul timp pentru proiectul asta. M-am trezit insa intr-o buna zi si am realizat ca am ceva mai mult timp liber – lucru neobisnuit pentru vremurile in care traim, nu? Asa ca am pus ideile pe hartie si am inceput sa lucrez la proiect. Totul s-a petrecut mai repede decat mi-as fi imaginat. Pe langa motivatia personala, cred ca a sosit momentul ca radiourile online sa ridice vocea in acest mediu absurd al radiourilor din Romania. Asadar, de ce Radio IndieGen? Pentru ca am simtit in jur o nevoie reala de informare muzicala coerenta, pentru ca inca o parte semnificativa a publicului prefera altfel de genuri muzicale decat cele promovate exasperant in FM sau alte surse media, pentru ca indie-alternative este un gen de muzica perfect accesibil (si vrem sa dovedim asta!) si este muzica oamenilor moderni inteligenti, pentru ca poate insemna amprenta unui stil de viata si…lista de motivatii poate continua. Incercam sa ne diferim de alte posturi online in primul rand prin nisare – in cazul nostru nisa fiind indie-alternative. Apoi, incercam sa aducem un blend original de “esential-relevant-cool” ce are rolul de a “purta” ascultatorii printr-o selectie de sub-genuri ale stilului indie-alternative, de la piese si trupe care au facut istorie pana la noii-veniti ai genului. Nu ne ferim nici de hiturile ajunse deseori in sfera mainstreamului, pe care le consideram “fundatia” playlistului - ele reprezinta punctul de reper al ascultatorilor mai putin familiarizati cu stilul de muzica al radioului.


sursa foto


Mixtopia: Cine e echipa din spatele acestui radio si cu ce experienta in campul muzicii vine fiecare membru?

Radio IndieGen: Radioul a pornit ca un proiect 100% independent, facut in timpul liber, si chiar daca intre timp a devenit ceva mai mult decat un hobby serios, este in continuare opera subsemnatului. In prezent nu exista colaboratori permanenti care lucreaza la radio insa intentia este de a atrage in proiect cateva nume talentate pentru colaborari specifice. Experienta mea strict profesionala vis-à-vis de muzica este legata de ultimii 2 ani, in care am organizat cateva concerte cu artisti de la noi si din afara, insa consider ca adevarata experienta mi-au dat-o toti anii in care am consumat activ muzica si in care am urmarit de pe margine industria muzicala. Iata-ma insa acum intrat intr-o “hora” in care ma simt foarte in largul meu.

Mixtopia: Ce stiluri, ce gen de trupe putem asculta pe IndieGen?


Radio IndieGen: Selectia este facuta cu grija si difuzam muzica din afara si romaneasca asimilata generic pop-rockului alternativ. Nisa vizata este formata din cateva sub-genuri cum ar fi indie-rock, indie-pop, post-punk, post-punk revival, post-rock, grunge, britpop si variatiuni sau combinatii ale lor. Ne mai plac si influentele de blues si soul “injectate” in alternative, desi nu sunt atat de multi artisti care s-au aventurat in zona asta. Cu toate astea, diversitatea si intrepatrunderea dintre stiluri abordata de multi artisti in ultimii ani face de multe ori aproape imposibila incadrarea intr-un gen anume. Asa ca in selectia pe care o facem incercam pe cat posibil validarea unui “schelet” comun al pieselor – prezenta notabila a sunetelor de chitara, preferabil usor distorsionate, teme lirice cu mesaje empatice, cat mai personale si in general cautam in piese atitudinea nonsalanta specifica anilor ’80-’90, respectiv pe cea sofisticata a anilor ’00-’10. Din punct de vedere conceptual, radioul functioneaza pe o axa formata din trei elemente: Esential - Relevant – Cool. II consideram artisti esentiali pe initiatorii oricaruia din sub-genurile stilului indie-alternative difuzate sau pe cei care au trecut testul timpului, ale caror compozitii au devenit sursa de inspiratie pentru artistii prezentului. Exemple: Joy Division, The Cure, Pearl Jam, Jeff Buckley, The Smiths etc. Artistii relevanti in viziunea noastra sunt cei care au depasit zona underground sau au obtinut notorietate semnificativa in zona underground. Exemple: Arctic Monkeys, Coldplay, Elbow, Arcade Fire, Muse etc. Artistii cool sunt cei aparuti relativ recent in industria muzicala, multi inca apartinand de case de discuri independente, dar care ne-au atras atentia prin muzica si atitudinea lor. Ex.: Jake Bugg, Royal Blood, Tom Odell, Temples, Savages, Peace etc.


Mixtopia: Cum faci selectia muzicala, cum te inspiri?


Radio IndieGen: Teoretic, selectia trebuie sa fie una destul de stricta, pe principiul “ti-ai ales nisa, nu te abate de la ea”. Apoi mai sunt, asa cum spuneam, si artisti pe care nu prea poti sa-i incadrezi in vreun stil, si atunci intervin alte criterii, cum ar fi “daca piesa se incadreaza in sound-ul general al radioului”, daca e “din acelasi film”. Evident ca nu avem pretentia ca stim tot in materie de indie-alternative, si aproape in fiecare zi descoperim artisti faini. Conteaza foarte mult si cat de adanc ne propunem sa intram in underground, unde lucrurile sunt extrem de dinamice (la ei mai mult decat la noi). Inspiratia poate sa vina de oriunde, de la enciclopedii in domeniu pana la playlisturi ascultate pe net sau chiar ascultand radiouri din afara (lucru pe care eu il fac destul de des).

Mixtopia: Cum e treaba cu drepturile pe muzica difuzata? Discuti cu artistii sau cum procedezi pentru difuzarea pieselor pe radio?


Radio IndieGen: In Romania exista un organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor in domeniul muzical, si anume UCMR-ADA. Ca utilizatori de “opere muzicale”, suntem obligati sa obtinem o autorizatie-licenta pentru difuzarea in streaming gratuit a acestora. Mai departe, in urma rapoartelor periodice cu playlistul difuzat pe care le trimitem catre UCMR-ADA si a sumelor pe care le viram in contul organizatiei, acestia repartizeaza sumele cuvenite catre artisti.

Mixtopia: Te-ai gandit sa faci si emisiuni pe IndieGen sau pastrezi doar program muzical?


Radio IndieGen: In momentul de fata lucram la perfectionarea playlistului si in opinia noastra produsul se imbunatateste de la o zi la alta. Este foarte important si feedback-ul ascultatorilor, pe care ii incurajam sa ne scrie si sa intre in dialog cu noi, atat pe paginile noastre de Facebook si Twitter, cat si prin e-mail. Avem in plan si o mica grila de programe si am demarat deja discutiile cu potentiali colaboratori. Suntem totusi un radio online non-profit si modelul asta de (asa-zis) business ne obliga ca argumentele pentru a ne atrage colaboratorii sa fie un pic altele decat cele obisnuite.

Mixtopia: Cat de greu e sa-ti faci un post de radio online, care sunt pasii si dificultatile?


Radio IndieGen: In ultimul an in Romania au aparut multe posturi de radio online si asta poate duce cu gandul la faptul ca e usor sa-ti faci un astfel de radio. Celor care au intentia sa-si lanseze un radio online independent le-as sugera ca inainte de a face pasul sa isi calculeze foarte bine proiectul: e nevoie de resurse materiale (hardware, software, taxe UCMR-ADA, buget de promovare etc.), resurse umane (e nevoie de ceva timp pentru research muzical, promovare, intretinerea playlistului, gestionarea grilei de programe etc.) dar cel mai important si cel mai greu de obtinut lucru este sa-ti gasesti o identitate unica in peisajul online, un concept viabil care sa atraga ascultatorii si sa-i fidelizeze. Din punctul asta de vedere cred ca nu e cu nimic diferit fata de un radio din FM.

Mixtopia: Daca ar fi sa faci un playlist perfect si indie pentru o zi de toamna, ce piese ai include? Vreo 5 asa.


Radio IndieGen: Un mini-playlist de pus pe repeat in perioada asta, si nu numai, ar putea fi urmatorul:

- Interpol “All The Rage Back Home”, pentru ca este unul din cele mai placute “earworms” de anul asta (si de care inca nu am scapat).
- The Afghan Whigs “Every Little Thing She Does Is Magic”, pentru ca este unul dintre cele mai bune cover-uri pe care le-am ascultat in ultimii ani.
- Royal Blood “Little Monster”, pentru ca e o mostra reprezentativa dintr-un album care a demonstrat ca riff-urile de chitara mai au un cuvant de spus in industria muzicala (primul album rock din ultimii 3 ani al unor debutanti ce a ajuns nr. 1 in UK).
- The War On Drugs “Red Eyes”, pentru ca e o combinatie hipnotica de Bob Dylan, shoegaze si Americana, totul impachetat intr-o orchestratie epica.
- byron “Cu capul in nori” / Road Trip“ , pentru ca niciunui playlist nu-i sta bine fara o trupa romaneasca faina, si in plus putem sa si alegem intre versiunea in romana si cea in engleza.Mixtopia: Exista reactii din partea trupelor romanesti vizavi de posturile de radio online? Tu ce impresii ai adunat de la trupele din tara?


Radio IndieGen: In primul rand trebuie spus ca muzica artistilor romani ce se incadreaza in formatul radioului primeste statut special, mai exact pieselor romanesti de valoare le acordam mereu prioritate in playlist. Artisti precum OCS, byron, Robin & The Backstabbers, Kumm, Grimus sau Travka sunt prezente obisnuite in playlistul RadioIndieGen.ro. Am fost foarte bucuros sa vad ca exista artisti romani care sunt interesati de acest radio, si am aflat ulterior ca si ei s-au bucurat de aparitia IndieGen. Activand in zona underground, majoritatea dintre ei a inteles ca mediul online este modalitatea prin care muzica lor poate ajunge cel mai rapid la public. De altfel, cu unii dintre ei am intrat in contact direct si in prezent ne sustinem si ne promovam reciproc.

Mixtopia: Care e planul cu Radio IndieGen, incotro se indreapta si la ce sa ne asteptam?


Radio IndieGen: Obiectivul general este de a deveni o referinta demna de luat in seama in peisajul indie-alternative din Romania. Vrem sa adunam in jurul nostru un nucleu al unei generatii aflata in targetul nostru, nascuta, sa zicem, intre 1970 si 1990, si anume acea ale carei repere muzicale s-au pierdut sau au fost denaturate de curentele ultra-mainstream ale ultimilor ani. De altfel, chiar numele brandului, IndieGen, sugereaza o abreviere pentru “Indie Generation”, pentru ca lor le este adresat acest radio. Cum ne realizam obiectivul? Difuzand muzica cea mai buna din nisa, imbunatatindu-ne constant playlistul, atragand langa noi “voci” editoriale talentate, sustinand artistii romani, exprimandu-ne parerea atunci cand simtim ca este cazul.

Dati o ascultare postului de radio online IndieGen
?