Arhiva de Imagine MTR te invita la muzeu pentru a-ti crea propria expozitie cu fotografii vechi, in cadrul proiectului IMAGINEA-MARTOR, ateliere de arhivare performativa. Expozitia-santier in jurul careia este construit intreg proiectul se deschide duminica, 17 aprilie, la orele 18:00, la Sala Librarie a Muzeului National al Taranului Roman, si se construieste progresiv pana la data inchiderii – 3 iulie – prin interventiile vizitatorilor. Asa ca te asteptam pe la noi de marti pana duminica, intre orele 10 si 18. Intrarea nu te costa decat vreo cateva idei bune si multa indrazneala.

Intr-o prima parte a expozitiei, vizitatorii sunt indrumati prin istoria sinuoasa a Arhivei de Imagine a Muzeului Taranului. Imagini mostenite, muzee disparute peste noapte, donatii, achizitii, cercetare contemporana, toate au lasat in urma lor IMAGINI. De multe ori, singura informatie pe care o putem obtine este cea continuta in misterioasele fotografii. Arhivistul creeaza fonduri, registre, fise-contact, descrieri, cuvinte-cheie, dar toata aceasta transformare a imaginii in text nu ii desluseste intotdeauna misterul. Dimpotriva.

Peste 1000 de imagini, la dispozitia vizitatorului

Arhiva de Imagine a Muzeului National al Taranului Roman cuprinde cateva zeci de mii de imagini, incepand cu primii fotografi ai Balcanilor, fratii Manakia, continuand cu alti fotografi celebri precum Leopold Adler, Iosif Berman, Emil Fischer, Franz Duschek sau Aurel Bauh si mergand cu documentarea vizuala pana in zilele noastre. Cu toate acestea, o buna parte dintre imaginile Arhivei sunt, de fapt, mari necunoscute. De aceea, propunem o expozitie-santier ce va incerca sa formuleze intrebarile potrivite, cu scopul de a gasi, impreuna cu voi – vizitatorii muzeului – posibile raspunsuri.Expozitia introduce vizitatorul in lumea arhivei. Un bloc compact, aparent impenetrabil dar care, la o cercetare mai atenta ascunde comori: peste 1000 de imagini se afla la dispozitia vizitatorului invitat sa interactioneze cu ele dupa cum imaginea si imaginatia ii dicteaza. Vizitatorul poate selecta, taia, alatura fotografii in expozitii ad-hoc sau poate contribui la ,,expozitiile de grup" propuse de curatori. Expozitiile create de vizitatori sunt cele care intregesc treptat spatiul expozitional. Expozitia devine completa abia in ziua inchiderii.

„Expozitia este deopotriva un demers de educatie vizuala, dar si de «dezvatare» muzeala. Ne dorim ca vizitatorii sa uite ca in muzee nu au voie sa atinga, sa intrebe, sa caute, sa aleaga, sa contribuie. Mai mult decit muzeul, arhiva este perceputa ca un spatiu eminamente inchis. Arhiva de muzeu, cu atat mai mult. Expunerea mizeaza pe tensiunea dintre misiunea de conservare si cea de aratare a colectiilor muzeale si experimenteaza interactiunea dintre arhiva si vizitator ca mod de cunoastere si explorare muzeala”, spune Simina Badica, manager de proiect si curator al Arhivei de Imagine

Indraznim. Indrazniti?

Demersul Arhivei de Imagine a MTR este unul curajos in contextul in care institutiile culturale prefera sa treaca sub tacere indoielile, necunoscutele si dilemele propriilor colectii. Vizitatorii sunt invitati de aceasta data sa afle nu numai ce stim despre colectia noastra de imagini, ci mai ales ce nu stim.

„Vrem, nu vrem, chiar si cea mai umila fotografie constituie un vehicul de comunicare muta cu cei din jurul nostru. Asezate cuminti in sertarele de arhiva, imaginile vorbesc despre istorie si istorii personale, despre spiritul epocii, despre nevoi si aspiratii, gust si stil, educatie, credinte, intr-un cuvant, despre cunoastere. Avem nevoie asadar sa le privim mai atent, sa le intelegem si sa le iubim, ca sa merite increderea noastra”, spune Ioana Popescu, etnolog si curator al expozitiei.Muzeul antidot - scoala lui «iata! priveste!»

In 1994, Irina Nicolau propunea ideea de muzeu-antidot. „Muzeul-antidot”, scria ea, ,,este o scoala a lui «iata! priveste!». Expunerile lui elibereaza obiectul de poncife si de toate stereotipiile curente. Muzeul-antidot arata, dar si ascunde. Se adreseaza unor persoane dispuse sa investeasca imaginatie si timp. „Muzeul-antidot (M.A.)”, credea Irina Nicolau, „este specific perioadelor de tranzitie, dar trebuie reluat periodic pentru a evita sindromul M.B. (muzeu blazat).”

Pe scurt, Imaginea-Martor: expozitie-santier este o noua cura de muzeu-antidot la MTR.

Expozitia face parte din proiectul Imaginea-Martor: ateliere de arhivare performativa (cuprinzand un performance colaborativ cu actori tineri, ateliere de fotografie alternativa si scriere creativa, ateliere pentru copii si adolescenti, tururi ghidate ale arhivei si dezbateri) care se desfasoara pana 15 noiembrie 2016 si este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.