Multi dintre noi mancam nautul in humus si cam atat. Si e pacat. Textura sa fina si aportul important de fibre, fier si antioxidanti ar trebui sa fie argumente suficiente pentru a introduce nautul in planul nostru nutritional macar o data pe saptamana. Si, daca asta nu e suficient, avem mai jos o reteta super gustoasa, anume mancare de naut cu vinete.

Daca ati cumparat naut uscat, clatiti-l si puneti-l intr-o oala cu apa si cu foaia de dafin. Fierbeti nautul aproximativ o ora sau pana cand se inmoaie. Dupa jumatate de ora de fiert, puteti adauga ceapa, ardeiul si morcovul. Inainte de fierbere puteti inmuia boabele de naut – astfel vor fierbe mai usor si vor fi mai usor de digerat. Daca folositi naut prefiert, fierbeti separat morcovul, ardeiul si ceapa vreo 20 de minute si scurgeti-le bine. Dupa ce nautul a fiert, scurgeti bine toate legumele si lasati-le sa se odihneasca.

Intr-o tigaie, sotati in ulei de masline vanata taiata cuburi, cam 10 minute sa se patrunda bine. Apoi adaugati legumele si nautul si sotati-le impreuna cateva minute.

Adaugati rosiile cuburi si zaharul si lasati totul pe foc vreo 15 minute pana tot lichidul a fost absorbit de naut si legume. Daca e nevoie, puteti sa mai adaugati cantitati mici de apa fierbinte. Opriti focul, adaugati sare si piper si presarati patrunjel proaspat tocat.

Daca va place mancarea picanta, va recomandam sa folositi cateva lingurite de harissa, adaugate o data cu rosiile cuburi si zaharul.

Harissa este o pasta picanta din nordul Africii (Tunisia este cel mai mare exportator), facuta din ardei iuti copti, usturoi, coriandru si seminte de chimen, legate frumos de uleiul de masline. Desi nu este un condiment nou, abia in ultima vreme a castigat teren. Noi credem ca nu ar trebui sa lipseasca din niciun frigider, pentru ca poate face orice mancare savuroasa. Nici nu stim cum am putut trai fara harissa pana acum. Serios, trebuie sa il incercati. O sa va placa.

Noua ne place sa savuram mancarea de naut cu vinete cu o felie de paine prajita sau cu o bucata de branza feta. Delicios!