Suntem ori nu suntem norocosi ca ne-am nascut in Romania? Hai sa vezi cearta si contraziceri pe aceasta tema!

Aud destui tineri spunand ca singura lor sansa ar fi sa isi ia licenta la cine stie ce facultate a vreunei universitati de stat si apoi sa-si caute de lucru pe undeva prin Europa, deoarece aici nu au nicio sansa. Mai zic aceiasi ca in Romania nu iti poti gasi un serviciu decent decat daca esti ruda sau prieten de familie cu cineva sus pus.

Altii, mai in varsta decat primii, spun ca nu se mai ajung cu salariile lor si ca plang ca nu-si pot permite sa isi tina copii intr-un oras mare la facultate si ca nu au mai facut un concediu de dinainte de Revolutie. Isi doresc, mai zic ei, sa plece sa lucreze ca sezonieri in agricultura prin Anglia ori Germania deoarece, fiind bugetari, le este frica ca vor fi disponibilizati si, la varsta lor, nimeni nu ii va mai angaja. Sunt unii care au avut vecini mai curajosi care si-au luat inima in dinti si au plecat cu ani in urma in Italia ori Spania, au lucrat 10-12 ani pe acolo, au strans destui banuti ca sa-si modernizeze casa ori apartamentul si si-au asigurat batranetile.

Acestia din urma au invatat sa munceasca si sa pretuiasca rodul muncii, fiind printre cei care pot da exemplu celor din jur. “Bine draga” ar zice nu stiu care vecina mai intepata, “dar uite la vecinii de la trei. El este lider de sindicat. Si-a construit o casa la Sinaia, are un SUV nou-nout, iar sotia lucreaza la Casa de Asigurari de Sanatate si se imbraca numai de la magazinele de lux”.  “Ei si?”, zice prietena vecinei, “Eu am o verisoara care s-a maritat cu unul care facea afaceri cu fier vechi, iar apoi a cumparat terenuri si a ajuns multimilionar”.

Ce sa intelegi din toate acestea? Ca in Romania traiesc bine doar pezevenghii din politica si sarlatanii? Sau ca numai cei care parasesc corabia pe cale sa scufunde mai pot avea o sansa pe undeva prin lume? Da! In Romania traiesc bine sarlatanii si pezevenghii, dar putem trai si noi bine, luand taurul de coarne si luptandu-ne democratic cu viata.

Regulile ar fi destul de simple:

• Nu “manji” functionarul plictisit de la ghiseul supraaglomerat ca sa-ti rezolvi problema, ci persevereaza pana isi va face datoria pentru care este platit.
• Nu-i da “ciubuc”agentului care te-a prins gonind in trafi, ci plateste-ti amenda. In acest fel nu-i stirbesti demnitatea politistului si tu urci o treapta pe scara virtutii.
• Nu copia la examene si nu plagia! Au facut-o si altii, dar nu au acces la universul cunoasterii asa cum ai tu.
• Nu defavoriza pe nimeni in favoarea altcuiva, doar pentru ca ai o functie care-ti permite acest lucru si, in niciun caz, pentru un folos material. S-ar putea sa fii si tu defavorizat, poate chiar cand este vorba despre sanatatea ta.
• Nu depasi masinile oprite la culoarea rosie a semaforului ca sa treci tu primul. Permite-i, tu, soferului care asteapta pe o straduta laturalnica, sa iasa in trafic si nu uita sa-i dai voie si troleibuzului sa plece din statie. Si ceilalti se grabesc.
• Nu unelti impotriva colegului de serviciu si nici nu-ti lingusi seful cu speranta ca o sa te promoveze. Nu este sigur ca se va intampla asa.
• Cand nu stii ceva, nu incerca sa mimezi cunoastere, ci pune mana pe carte si documenteaza-te, caci numai in acest fel vei fi multumit de tine.
• Lucreaza cat poti de mult si bucura-te de castigul tau. Repune banii in circulatie ca sa poata si altii sa se bucure de castigul lor;
• Pretuieste si respecta natura care te inconjoara, daca vrei sa se bucure si copiii tai de ea.
• Voteaza cu mintea si cu sufletul si nu-i lasa pe altii sa o faca in locul tau.