Am fost invitat sa jurizez un eveniment culinar in care protagonstii sunt amatori. Imi place sa gatesc, dar si sa-i vad pe altii facand acest lucru, nu doar pentru faptul ca sunt profesionist, ci pentru ca descopar noi preparate care ma pot inspira in feluri de mancare viitoare. Jurizarea unui asemenea eveniment are o importanta mai mica, la prima vedere, dar cei care sunt implicati sunt, de cele mai multe ori, hotarati sa castige, cu alte cuvinte trebuie luate in calcul doar criteriile obiective pentru a nu lasa nicio urma de indoiala in mintile celor care au pierdut.

Care ar fi aceste criterii? In primul rand trebuie luata in vedere organizarea mesei de lucru: aranjarea ingredientelor pe masa, curatarea si prelucrarea preliminara a acestora, igiena ustensilelor si a celui care le manuieste. Noi, profesionistii, ii spunem acestei etape de lucru „Mise-en-place” sau „Set up”.

Al doilea criteriu ar fi prepararea corecta a felurilor ce urmeaza a fi jurizate, iar aici sunt avute in vedere manipularea corecta a masinilor de gatit si a cuptoarelor, dar si folosirea vaselor de gatit corespunzatoare. Importante sunt condimentele folosite, evaluarea corecta a raportului intre proteine, carbohidrati si lipide si gramajul produsului final.

Al treilea criteriu luat in considerare este prezentarea preparatului. Coloritul si asezarea acestuia in farfurie sunt cele mai importante, dar si temperatura de servire ori curatenia fafuriei aduc puncte. Cel de-al patrulea criteriu, dar nu ultimul ca importanta, este gustul. Cu totii stim ca gustul bucatelor puse in farfurie ne apropie ori ne alunga de masa, iar gustul este intotdeauna dat de maiestria celui care a pregatit mancarea. Am vorbit despre criteriile obiective, dar noi oamenii nu avem cum sa nu fim putin subiectivi, iar subiectivitatea este o componenta care poate inclina balanta de partea unuia din concurenti, de aceea este de preferat ca in juriu sa fie un numar fara sot de evaluatori care sa fie mai mare de 4, dar nu peste 10.

Eu voi fi din nou intr-un juriu la o competitie culinara, de data aceasta la Cupa Agentiilor la Gatit, eveniment prezentat de Floriol si sustinut de Verla. 


Despre Floriol

Floriol are grija de sanatatea ta si iti incurajeaza apetitul pentru o viata activa si o dieta echilibrata. Starea generala de bine incepe in bucatarie, dar pe cat de valoroasa este o alimentatie sanatoasa, pe atat de important este sa faci cat mai multa miscare si sa te implici in cat mai multe activitati sportive.

Despre VERLA


VERLA ofera o mostra din materialele sale la Cupa Agentiilor la Gatit FLORIOL si demonstreaza publicitarilor ca poate sustine cu solutii cele mai creative idei, prezentandu-le de aceasta data integrate la tot pasul in Cupa in care acestia se lupta pentru titlul de Agentia Anului la Gatit.