Cu vreo doua luni in urma va vorbeam despre cativa termeni culinari proveniti, cum altfel, din limba franceza. Fiind indragostit de bucataria din tara hexagonului va propun o calatorie culinara prin cele mai importante regiuni ale tarii. Voi porni din nord-est si anume dintr-o zona disputata de-a lungul anilor atat de francezi, cat si de germani, si anume Alsacia si Lorena.

In aceste doua regiuni exista o puternica influenta germana si pot spune ca anumite preparate seamana destul cu cele din Ardealul nostru. Vestita Baeckoffe este un fel de ghiveci de carnuri (porc, vita, oaie) si legume fierte in vin Riesling sec, apoi supa groasa de legume, Potée, care seaman mai mult cu o mancare de legume decat cu o zeama, apoi Quiche Lorraine care nu mai necesita nicio recomandare, de curand fiind gasit in toate restaurantele bucurestene, pregatit mai mult sau mai putin bine.

In nord-vest, pe malul Oceanului Atlantic, sunt renumite preparatele din peste si fructe de mare ale Normandiei, Scoici Saint Jaques à la Normande sau Stridiile cu Calvados. Specific regiunii este gatitul cu ajutorul cidrului si Calvadosului, ambele fiind bauturi alcoolice din mere. In Bretania vecina sunt la mare cautare clatitele de tot felul, de la cele servite ca gustare-aperitiv pana la felurile pricipale ori, bineinteles, desert. Centrul Frantei Burgundia este cea mai cunoscuta datorita mancarurilor pregatite cu vin, cum ar fi Boeuf Bourguignon, un fel de sote din pulpa de vita Charolais cu ciuperci, bacon si vin rosu de Burgundia. Nici Escargot à la Bourguinonne, melci gatiti in vin rosu local nu sunt mai putin cunoscuti, iar perele fierte in vin sau mustarul de Dijon sunt marca inregistrata.

Marca inregistrata sunt si Bouillabaisse-ul sau Bouride din Provence, regiunea cea mai sudica a Frantei care este spalata de Marea Mediterana de-a lungul vestitei Rivière Française. Aceasta zona pare binecuvantata de Dumnezeu, care a lasat cu marinimie, in afara frumusetilor naturale si un pamant manos ce ofera locuitorilor sai legumele cele mai gustoase din tara. Renumitele rosii ori masline au ridicat, in opinia mea, preparatele locale pe cel mai inalt podium al gustului. Ca sa ma credeti pe cuvant va propun un preparat simplu al acestei regiuni. Ratatouille Nicoise Ingrediente pentru 4 persoane:

- 250 g de vinete subtiri, taiate in felii - 250 g de dovlecei subtiri, taiati in felii
- 250 g de ardei gras, curatat de samburi si taiat sferturi
- 500 g de rosii, curatate de coaja si taiate cuburi
- 2 cepe medii, tocate marunt
- 2 catei de usturoi, maruntiti - ¾ pahar de ulei de masline
- un buchetel de patrunjel verde si frunze de busuioc
- 1 lingurita de sare - ¼  lingurita de piper negru macinat

Mod de preparare:

- Sotati in uleiul incins intr-o tigaie, vinetele, ardeii si dovleceii, pe rand, scotandu-i pe o farfurie calda, tapetat cu hartie absorbanta.
- Intr-o craticioara mica sotati ceapa, apoi adaugati rosiile si usturoiul, fierbandu-le timp de 7-8 minute si adaugand apa daca este nevoie. Sarati si piperati sosul dupa gust, adaugand verdeata tocata.
- Asezati legumele sotate, in straturi, intr-o tava cu margini inalte si turnati sosul deasupra, introducand-o in cuptorul incins la temperatura de 170°C pentru 10 minute. Serviti dupa cateva minute cu paine proaspata.